Urjalan Sanomat kertoi viime viikolla, kuinka tamperelaisen Sokos Hotel Ilveksen hoitama illallistarjoilu 1.11. meni pieleen ruuan alkuperämerkintöjen osalta kautta linjan. Illan tarjoiluihin ei ollut käytetty muun muassa akaalaisen Tolvilan kartanon lammastilan tai urjalalaisen Paijan possulan lihoja, kuten menu väitti.
hotelli ilves, lähiruoka, luomu (muokattu 7.9.2022) Heli Lehtelä

Ilveksen ruokasotku sai kuluttajat liikkeelle

Ensimmäiset porsaat astuivat Paijan uuden pihattopossulan kynnyksen yli viime toukokuussa.

Urjalan Sanomat kertoi viime viikolla, kuinka tamperelaisen Sokos Hotel Ilveksen hoitama illallistarjoilu 1.11. meni pieleen ruuan alkuperämerkintöjen osalta kautta linjan. Illan tarjoiluihin ei ollut käytetty muun muassa akaalaisen Tolvilan kartanon lammastilan tai urjalalaisen Paijan possulan lihoja, kuten menu väitti.

Hotellin johtaja Irmeli Puolanne kertoi Urjalan Sanomille olevansa järkyttynyt tapauksesta ja ottavansa tuottajiin yhteyttä ja pahoittelevansa tapahtunutta.

– Puolanne pahoitteli meille keskiviikkona tapahtunutta, kertoi Tolvilan tilan isäntä Jarmo Latvanen.

Sen sijaan Paijan tilalle ei kukaan ollut vielä viime tiistaihin mennessä ottanut hotellilta yhteyttä pahoittelumielessä.

– Eihän se ole sattumaa, että meidän ja Paijan tilojen nimiä käytetään tällaisessa tarkoituksessa. Me olemme tehneet paljon asioita tietoisesti eri tavalla. Esimerkiksi ruokinta, kerintä ja muut kasvuun vaikuttavat asiat tehdään meillä eri tavoin, Latvanen kertoo.

Tapaus näkyi Lampolan myymälässä viikonloppuna.

– Odotimme hiljaista viikonloppua, mutta toisin kävi. Kaikki myytiin loppuun lauantaina ja täällä kävi paljon uusia ihmisiä. He kävivät katsomassa lampaita ja halusivat puhua Ilveksen tapauksesta. Saimme myös uuden ravintolatilauksen.

Myös Paijalle on tullut muutama uusi ravintolatilaus tapauksen jälkeen ja kuluttajat ovat osoittaneet kiinnostusta erityisesti kinkkuihin, jotka on jo tosin aikoja sitten loppuunmyyty.

– Nythän tämä kääntyi meidän puolestamme hyvin, mutta jos vaikka ruokailijoille olisi tullut ruokamyrkytysepidemia, niin tapaus olisi heidän mielessään mennyt meidän piikkimme, koska menussa oli meidän tilamme nimi, vaikka valvonta olisikin lopulta löytänyt aluperäisen tuottajan, toteaa Henna Paija.

Paija ihmettelee, miksi ravintola ylipäätään ottaisi moista riskiä ja toivoo tapauksen toimivan kaikille tahoille varoittavana esimerkkinä.

Elintarvikevalvonta käsittelee asiaa

– Meille ei ole tullut aiemmin tietoon vastaavanlaista tapausta. Kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset valvovatravintoloissa ruoasta annettavia tietoja, pitävätkö tiedot paikkansa.Otamme esille nostamanne asianvalvonnan ohjauksessa. Olemme torstaina lähettäneet valvontapyynnön asiasta Tampereen kaupungin elintarvikevalvontaviranomaiselle ja yleisesti asian tiedoksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:lle, kertoo ylitarkastaja Tuulikki Lehto Evirasta.

Lehdon mukaan toimija vastaa siitä, että tiedot elintarvikkeesta annetaan oikein.

– Elintarvikkeen nimi on pakollinen tieto tarjoilupaikoissa. Jos ruoan ainesosien lähtöpaikasta tai alkuperämaasta tai luomusta kerrotaan vapaaehtoisesti, myös silloin tiedon tulee olla oikeaa. Elintarvikkeesta tulee antaa totuudenmukaiset ja riittävät tiedot, harhaanjohtavien tietojen antaminen on kielletty.

Lehto kertoo myös Eviran luomujaoston olevan tietoinen tapauksesta.