Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
hotelli ilves, lähiruoka (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Sokos Hotel Ilveksen tarjoama liha ei ollut peräisin sieltä, mistä menu kertoi

Heli Lehtelä

Suomen kaupunki- ja paikallislehdet kokoontuivat viime torstaina ja perjantaina Tampereelle Sokos Hotel Ilvekseen Sanomalehtien liiton järjestämille Suurille lehtipäiville. Paikallisten medioiden juhlaillallisen menu oli rakennettu tyyliin sopivaksi ja se kertoi raaka-aineina käytetyn paikallisia tuotteita, muun muassa urjalaista Paijan tilan possua ja akaalaista Tolvilan kartanon lammastilan luomukaritsaa.
Kun Urjalan Sanomat kiitteli Paijan yrittäjäpariskuntaa maittavasta maalaispateesta lähettämällä heille kuvan menusta, alkoi asioiden oikea tola paljastua.
– Ilveksen Masuuni-ravintola ei ole ostanut vuosiin meiltä eikä Tolvilan tilalta mitään, viestitti Henna Paija myöhään torstai-iltana.
Vaiheikkaan selvittelyn jälkeen hotellin johtaja Irmeli Puolanne kertoi, etteivät lammas eikä sikakaan olleet peräisin menussa nimetyiltä lähituottajilta.
– Kaikki ostomme tapahtuu keskitetysti sopimustoimittajilta, jotka ovat ruoka-ostojen osalta suomalaisia toimijoita. Tilaukset koordinoi ja toimittaa perille Meiran Tukku. Tuoreessa lihassa toimittajina ovat samat suomalaiset lihatalot, kuten lähes kaikille muillekin maassamme toimiville ravintoloille (Atria, HK). Molemmilla isoilla toimijoilla on sekä isoja että pieniä karjatilallisia tuottajina ja osa toimittaa myös luomulihaa, hotellin johtaja kertoi.
Johtaja kertoi, että raaka-aineen vaihtuminen oli erehdys.
– Kesällä 2018 oli pyydetty menu -vaihtoehtoja. Tällöin myyntipalvelu on ollut yhteydessä keittiömestariin, pyytäen menu-vaihtoehtoja asiakasta varten ja hän oli niitä suunnitellut. Tässä kohtaa keittiömestari oli tehnyt virheen laittaessaan Paijan possun ja Tolvilan karitsan yhteen menuvaihtoehdoista, sillä hän ei ollut ymmärtänyt tarkistaa kuuluvatko tuottajat meidän sopimustoimittajiimme.
Puolanne kertoi varastopäällikön yksinkertaisesti tilanneen korvaavat, kotimaiset tuotteet viljapossusta ja karitsasta sopimusten mukaisista paikoista, kun voimassaolevaa sopimusta ei ollut Tolvilaan ja Paijalle.
– Keittiömestarimme ei asiaa ollut tarkistanut ja näin ollen menukorteissa oli väärä tieto lihojen tuottajista. Olisimme varmasti hankkineet tuon possun Paijalta, jos tilanne olisi tullut tietoon ennen tilaisuuden alkua, mutta koska ravintolapäällikkö, varastopäällikkö ja minä saimme tietää tilanteen vasta tilaisuuden jälkeen, emme asiaan päässeet reagoimaan. Menukortteihin emme muutoksia pyytäneet tekemään, koska raaka-aineen vaihtumisesta ei ollut meillä tietoa.
Ilmeisesti varastopäällikkö oli siis tässä vaiheessa unohtanut itse korvanneensa raaka-aineet toisen tuottajan lihoilla.
Menukortissa kerrottiin myös tarjotun kalan olevan paikallista, Näsijärvestä ja Pyhäjärvestä kalastettua ja Urjalan Sanomista tiedusteltiin vielä maanantaina iltapäivällä kalan alkuperää.
– Tällä kertaa kalastajat olivat päässeet vesille Luvialla ja Lappajärvellä, eli sieltä ne tulivat meille Arvo Kokkosen kuljetuksella, vastasi Irmeli Puolanne.
Urjalan Sanomat halusi myös tietää, oliko tarjoiltu karitsa luomua. Eli oliko varastomestari korvannut menussa luomulihaksi kerrotun karitsan sopimustoimittajan luomulihalla.
– Lampaan osalta toimittaja ei ole puhtaasti luomutilallinen, joten näin ei voi sanoa, kuului vastaus.
Hotellinjohtaja kertoi myyntitiimien luottavan siihen, että heidän keittiömestarilta pyytämänsä menut pitävät paikkansa.
– Ja näin on ollutkin tähän asti. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen todella ikävä asia tapahtuu urani aikana. Olemme muuttaneet nyt toimintamallia eli kaikki menut kulkevat vielä esimiehen kautta, kunnes voimme luottaa siihen, että toiminta menee niin kuin pitää.
– Lähetimme perjantaina hotelliin kirjelmän, jossa vetosimme eri pykäliin, joita mahdollisesti on rikottu. Hotellilta ei ole kuulunut mitään. He eivät taida ymmärtää, millaista vahinkoa tällainen meille tuottajille aiheuttaa, pohti Tolvilan tilan isältä Jarmo Latvanen tiistaina.

Lue lisää Urjalan Sanomista torstaina 8.11. tai jo keskiviikkona 7.11. klo 19.00 digilehdestä