sadonkorjuu (muokattu 12.9.2022) Urjalan Ylläpito

Ruis- ja kuminapeltoja puidaan parhaillaan

Kasvukauden edistymisestä kertova lämpösumma on Urjalassa ylittänyt jo tuhat astetta.

– Viimeiset tiedot ovat heinäkuun 30. päivältä, jolloin Urjalassa lämpösummaa oli kertynyt 1069 asetta, kertoo Maria Jalli Jokioisten luonnonvarakeskuksesta. Tänä vuonna lämpökertymä on reilusti suurempi kuin niin sanottuna tavanomaisena vuonna. Pitkän ajan keskiarvoksi vastaavana ajankohta on Urjalassa mitattu 786 astetta.

– Pitää muistaa, että lämpösumma ilmaisee tilanteen kasvukauden alusta. Tyypillisenä kylvöjen aloitusajankohtana pidetään äitienpäivää ja tänäkin vuonna kylvöt aloitettiin niillä main. Äitienpäivään 13.5. mennessä Urjalassa oli kertynyt lämpösummaa 112 astetta, eli viljelykasvit ovat päässeet tähän mennessä hyödyntämään summaa 957 asteen edestä.

Orastumisajankohta ratkaiseva

Lämpösumma kertoo suoraan viljelykasvien tuleentumisen asteesta.

– Ruista ja kuminaa puidaan jo parhaillaan. Vaikka kertyneestä lämpösummasta voisi päätellä muitakin viljoja päästävän puimaan hyvin pian, vaikuttaa tuleentumiseen tänä vuonna paljon kylvöajankohdan lisäksi myös orastumisajankohta.

– Nyt on paljon eri rytmissä olevia kasvustoja. Niillä pelloilla, jotka päästiin kylvämään hieman myöhemmin toukokuussa, orastuminen alkoi vasta juhannuksen paikkeilla, kun saatiin ensimmäisiä sateita. Näille kasvustoille ei siis lämpösummaa ole vielä kertynyt niin paljoa.