Yleinen Urjalan Ylläpito

Maailmankuulut mansikat

Koko maailman katseet kohdistuivat
hetkeksi helteessä kelluvaan kesä-Suomeen, kun suurvaltojen johtajat
päättivät treffata kotimaamme kamaralla. Sadepäiviä kaivannut kansa sai
syyn siirtyä varjoisiin sisätiloihin seuraamaan televisiosta tapahtumien
kulkua.

Koko maailman katseet kohdistuivat
hetkeksi helteessä kelluvaan kesä-Suomeen, kun suurvaltojen johtajat
päättivät treffata kotimaamme kamaralla. Sadepäiviä kaivannut kansa sai
syyn siirtyä varjoisiin sisätiloihin seuraamaan televisiosta tapahtumien
kulkua.

Tapaaminen meni kuten povattiin, sammakoita
lenteli ilmassa kuin tositelevisio -sarjoissa konsanaan. Suomi kuitenkin keräsi
ihastusta vierailijoiden keskuudessa ja isännyys hoidettiin kunnialla.
Erityisen haltioitunutta palautetta isäntämaa sai yllättäen ulkomaalaisille
toimittajille tarjoamistaan tuoreista mansikoista ja herneistä. Kuvat niistä
levisivät kulovalkean tavoin somemaailmassa. Tie ihmisten sydämiin taitaa
tosiaan kulkea vatsojen kautta.

Ihmisen suhde ruokaan on monisyinen, kuten Porissa
parhaillaan käynnissä olevassa SuomiAreenassakin todettiin. Tiistai-illan
ruokakeskustelusta jäi mieleeni muutamia numeroita. Vain 16 prosenttia
ihmisistä suhtautuu ruokaansa välinpitämättömästi, eli syö mitä mieli
tekee sen enempää ajattelematta. Loput miettivät ruuan terveellisyyttä,
eettisyyttä tai hintaa. Eettisyyteen liittyy niin ikään monta säiettä.
Eettisyys voi toiselle tarkoittaa eläinten hyvinvointia, toiselle
mahdollisimman lähellä tai luomuna tuotettua ruokaa.

Maailmassa on parhaillaan pula ruuasta ja väestön yhä
kasvaessa tilanne menee koko ajan kehnommaksi. Tulevaisuudessa siis kaikki
nykyinen peltopinta-ala tarvitaan suiden ruokkimiseksi ja tuotanto on tehtävä
mahdollisimman tehokkaasti. Tämä ei kuitenkaan suoraan tarkoita
tehotuotantoa.

Ruokaa on halpuutettu monen vuoden ajan. SuomiAreenan
mukaan suomalaiset käyttävät enää vain 11 prosenttia tuloistaan ruokaan,
kun luku oli vielä jokin aika sitten 30 prosenttia. Nyt halutaan lautaselle
luomua ja laatua, mutta käytännössä lautaselle päätyy useimmiten
einesnakki.

Jokaisella ihmisellä on henkilökohtainen suhde ruokaan.
Puolen vuoden ajan olemme Urjalan Sanomien sivuilla kurkistelleet paikallisten
ruokakaappeihin ja kertoneet heidän suhteestaan ruokaan ja ruuanlaittoon.
Tässä lehdessä Terttu Savikko avaa ajatuksiaan aiheesta.

Viisi kiloa mansikoita maksaa muuten nelisenkymmentä
euroa. Jos hinta huimaa, voi aina perustaa oman mansikkamaan katteineen ja
tippaletkuineen, kitkeä sitä säännöllisesti ja suojata ahnailta rastailta.
Viiden kilon eteen saa paiskia aika paljon töitä.

Täytyykin muuten kipaista kesäiselle torille hakemaan
maailmankuuluja trendiherkkuja ja vetäytyä sitten vaikka viileän kirkon
suojiin nauttimaan niitä ja urkumusiikkia. Ravintoa sielulle ja ruumiille.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi

Vetovoimaa sisältömarkkinoinnilla