Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Tursiannotkossa on urjalalainen emäntä

Heli Lehtelä
Pellavaiset asusteet, kypärät, keihäät ja miekat olivat viikonloppuna muotia Pirkkalan Reipinniemessä, kun nykyajasta tehtiin sukellus tuhannen vuoden taa. Aikamatka tehtiin Pirkkalan muinaismarkkinoiden merkeissä jo kolmatta kertaa ja joka vuosi tahtipuikkoa on heiluttanut toiminnanjohtajan ominaisuudessa urjalalainen Reetta Westerbacka.

Reetta Westerbackalla oli viikonloppuna syytä loistaa kilpaa auringon kanssa, sillä Pirkkalan muinaismarkkinat olivat jälleen yleisömenestys.

Heli Lehtelä
Pellavaiset asusteet, kypärät, keihäät ja miekat olivat viikonloppuna muotia Pirkkalan Reipinniemessä, kun nykyajasta tehtiin sukellus tuhannen vuoden taa. Aikamatka tehtiin Pirkkalan muinaismarkkinoiden merkeissä jo kolmatta kertaa ja joka vuosi tahtipuikkoa on heiluttanut toiminnanjohtajan ominaisuudessa urjalalainen Reetta Westerbacka.

Tapahtumaan osallistui seitsemisen tuhatta esihistoriasta kiinnostunutta kävijää ja pirkkalalaiset ovat ottaneet markkinat omakseen. Tänä vuonna on perustettu muun muassa Pirkkalan muinaisaikayhdistys Bircalaiset ry.

– Tänä vuonna museovirasto järjesti metallietsintää harrastaville henkilöille koulutuksen, jotta ihmiset tietävät, miten muinaisjäännösten kanssa pitää toimia, jotta ei tehdä tuhoa mahdolliselle jatkotutkimukselle, Westerbacka kertoo.

Hän vinkkaa perussäännön olevan, että yli sata vuotta vanhasta löydöstä on ilmoitettava museovirastolle ja se on haudattava takaisin löytöpaikkaansa odottamaan asiantuntijoita. Löydöt ovat tärkeitä koko eteläisen Suomen näkökulmasta. Ne kertovat siitä, miten tällä niemellä on aiemmin eletty.

Westerbacka näkee, että Urjalassakin voitaisiin järjestää mainiosti vastaavanlaisia tapahtumia, mikäli sivistystoimi aktivoituisi asiassa.

– Myös Urjala on esihistoriallisesti todella rikasta aluetta. Ihan joka puolella on löytöjä. Täältä on tehty niin kivikautisia kuin rautakautisiakin löytöjä. Ihmettelen suuresti, ettei Urjalan kunta hyödynnä asiaa mitenkään. Urjalassa olisi upeita mahdollisuuksia vaikka mihin.

Lue lisää 19.7.Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke 18.7.