Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Sinilevätilanne vaihtelee tuuli- ja sääolojen mukaan

Sini Ovaskainen
Urjalassa on havaittu sinilevää Nuutajärven ja leirintäalueen uimarannoilla Rutajärvellä. Havainnot tehtiin uimavesinäytteenoton yhteydessä viime viikolla.

Nuutajärven uimarannalla pukukopin seinässä on ohjeet sinilevän tunnistamiseen sekä tiedote tehdystä sinilevähavainnosta. Tiedote kehottaa harkitsemaan uimista tilanteen mukaan, sillä sinilevien määrä vedessä vaihtelee sääolosuhteista riippuen.

Sini Ovaskainen
Urjalassa on havaittu sinilevää Nuutajärven ja leirintäalueen uimarannoilla Rutajärvellä. Havainnot tehtiin uimavesinäytteenoton yhteydessä viime viikolla.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää suosii laajojen sinilevälauttojen syntymistä.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä.

Lue lisää 12.7.2018 lehdestä tai jo keskiviikkoiltana klo 19 digilehdestä!