pääkirjoitus, sananvapaus (muokattu 12.9.2022) Urjalan Ylläpito

Sa ny sääki, kirjoita Sanan paikalle

Heli Lehtelä

Maailma näyttää muuttuvan kuukausi kuukaudelta yhä hämmentävämmäksi paikaksi. Uutiset muun muassa siitä, miten Yhdysvalloissa siirtolaisten lapsia on pidetty häkeissä, laittavat miettimään, millä vuosituhannella mahdamme elää. Trumpin ystävinä profiloituneet Venäjän ja Pohjois-Korean johtajat ovat sinetöineet valtansa hamaan tulevaisuuteen ja Turkissa Erdogan taisi tehdä juuri saman tempun.

Yle kertoi niin ikään maanantaina, että demokratian taso Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa laskenut 1970-luvun tasolle ja maailmanlaajuisesti Neuvostoliiton romahtamisen jälkeiselle tasolle. Tämä ei tainnut monellekaan tulla enää yllätyksenä. Mutta onko meillä Suomessa sitten kaikki kunnossa?

Demokratian kulmakiviä ovat muun muassa vaalien vapaus sekä yksilön oikeuksien ja tasa-arvon toteutuminen. Demokratian toteuttamisen välineitä ovat puolestaan päätöksenteon avoimuus ja sananvapaus, lehdistönvapaus ja lainsäädännön oikeudenmukaisuus. Niitä on aktiivisesti vaalittava myös täällä.

Aamulehti kertoi maanantaina, että Suomessakin viranomaisen asemassa toimiva aluehallintovirasto on vaatinut kansalaisilta tuhansien eurojen maksua sellaisten asiakirjojen toimittamisesta luettaviksi, jotka ovat julkisia ja joiden siis tulee lain mukaan olla kaikkien saatavilla ilmaiseksi. Journalistiliiton mukaan hinnoittelu estää julkisen vallankäytön valvonnan ja toiminnasta on tehty kantelu.

Tätä taustaa vasten iloitsen siitä, että Urjalan kunta on kiinnittänyt huomiota viestinnän tärkeyteen laatimalla uuden, avointa viestintäkulttuuria korostavan viestintäohjeen. Kunnanhallitus hyväksyi ohjeen maanantaina ja se on verkossa kaikkien nähtävillä.

Kunta organisaationa on olemassa kuntalaisia varten. Sen on tiedotettava päätöksenteostaan ja palveluistaan avoimesti jo asioiden valmisteluvaiheessa. Urjalan Sanomat taas on olemassa lukijoitaan varten. Me seuraamme muun muassa kunnallista päätöksentekoa tiivisti, jotta osaamme palvella lukijoitamme ja kirjoittaa heitä koskettavista asioista mahdollisimman oikea-aikaisesti ja ymmärrettävästi. Paikallislehtikin on demokratian toteuttamisen väline. Sen tehtävä on arvioida ympäröivää maailmaa ja päätöksentekoa puolueettomasti, joskus kriittisestikin.

Urjalan Sanomilla on tarjota myös lukijoilleen suora väylä sanavapauden vaalimiseen. Olemme toimituksessa iloinneet siitä, että Sanan paikka -palstallemme on viime aikoina tullut kiitettävästi perusteltuja kannanottoja erilaisiin päivänpolttaviin asioihin. Meillä Suomessa ja Urjalassa saa sanoa ääneen. Pidetään sananvapaudestamme tiukasti kiinni.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi