Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Heinäkuussa voidaan ehkä jo puida

Heli Lehtelä

– Timoteikin näyttää jo heilimöivän, totesi Aulis Ansalehto. Leena Pietilä, Jyrki Knuutila ja Timo Suonpää ovat hoksanneet, että monia peltojen rikkakasveja on alettu myydä kukkakaupoissa koristeheinänä.

 

Heli Lehtelä
Urjalan Puolimatkassa vietetiin tällä viikolla pellonpiennarpäivää jo 27. kertaa. Tursan maa- ja kotitalousseura oli hommannut tälläkin kertaa paikalle asiantuntijoita, joilta paikalle vaeltanut viljelijäkansa sai asiantuntevia vinkkejä.
– Missä vaiheessa kasvustot valmistuvat? Jos voisitte vaikka kertoa päivämäärän tai ihan kellonajan, koska voi lähteä puimaan, tiedusteli Mikko Salioja.
Leena Pietilä kasvinjalostusyritys Borealilta kertoi, että lämpösummaa on tänä vuonna kertynyt jo yli 400 celsiusastetta.
– Aikaisin kylvetyt viljat ovat saattaneet saada jopa 450 asteen lämpösumman. Puolivälissä kasvukautta siis ollaan jo aikaisten lajikkeiden osalta. Puimurien pitää olla terässä jo heinäkuun lopulla tai elokuun alussa.
Pietilä kertoi, ettei jalostustoiminnassa olla osattu ennakoida näin pitkiä kuivia jaksoja, vaikka kuivuutta kestäviä lajikkeita onkin pyritty jalostamaan.
– Valtakasvimme ohra kestää kaikkein heikoimmin kuivuutta. Tämän vuoksi jalostustoiminta tähtää lajikkeiden juuristojen parantamiseen.
Kuivuus yhdistettynä viimevuotisiin ongelmiin on aiheuttanut muun muassa itävyysongelmia. Talvikausi ei ole näyttänyt riittäneen itämislevon purkamiseen ja lisäksi itämistä varten ei ole ollut kaikkialla riittävästi kosteutta.
– Toivotaan, että sää pysyisi nyt edes tällaisena, vaikka vettä ei saataisikaan. Kasvit eivät hyödy yhtään yli 25 asteen lämmöstä. Päin vastoin, ne kärsivät, Pietilä toteaa viitaten puolipilviselle taivaalle.

Lue lisää to 28.6. Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke 27.6. klo 19 alkaen. Digilehteen pääsee lehden kotisivun kautta.