Jani Salon pelloilla kokeillaan, josko kastelu ja liete herättelisivät nurmen hyvään kasvuun.
maatalous (muokattu 12.9. 17:33) Urjalan Ylläpito

Mellolassa kastellaan peltoa sadon toivossa

Heli Lehtelä

Koneurakointi Närvänen pumppaa parhaillaan Urjalan ja Akaan rajalla vettä traktorikäyttöisellä pumpulla Tarpianjoesta toisen traktorin kastellessa peltoa peräsään vetämänsä vetoletkun ja lautaslevittimen avulla.

– Minun on saatava paras mahdollinen sato pelloiltani, sillä 190 lehmää on suhteessa paljon siihen nähden, että teen näin kuivana kesänä rehua vain 150 hehtaarin alalta. Tietääkseni pellon kastelua vetoletkulevittimellä ei ole vielä koskaan aiemmin kokeiltu Suomessa, kertoo Kylmäkosken Mellolassa lypsykarjatilaa pitävä Jani Salo.

Vesi johdetaan levittimeen lähes puolitoista kilometriä pitkää letkua pitkin, joten traktorin ei tarvitse vetää perässään raskasta vesisäiliötä, joka tiivistäisi maata syyttä suotta. Veden levittämisen jälkeen pelloille levitetään vielä lietettä.

Viljelijä kertoo, että lietteen levittäminen jo kertaalleen parturoidulle pellolle ilman etukäteiskastelua olisi luultavasti näin kuivissa olosuhteissa polttanut koko kasvuston. Vettä pumpataan joesta noin 300 kuutiota tunnissa. Tämä on vesimäärä, joka levitetään nyt yhdelle hehtaarille, eli vesimäärä vastaa 30 millin sadetta.

Lue lisää to 14.6. Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke klo 19.