kesätyöt, pääkirjoitus, työelämä (muokattu 16.9. 10:38) Urjalan Ylläpito

Hyvät tavat kaunistavat

Heli Lehtelä

Erityisesti esimiestaidoista puhutaan paljon. Jokaisella on mielipide siitä, millainen on hyvä tai huono pomo. Keskustelun rinnalle on tullut puhe alaistaidoista. Nämä taidot koskevat kaikkia, sillä jokainen, joka ei nyt satu olemaan se ylin pomo, on jonkun alainen. Alaistaidot ovat työyhteisötaitoja. Sitä, että osaa käyttäytyä työpaikalla rakentavalla tavalla muita kohtaan.

Vaikka ei olisi erikseen perehtynyt esimiestaitoihin tai alaistaitoihin, niin hyvillä käytöstavoilla pääsee työelämässäkin pitkälle. Hyviin käytöstapoihin kuuluu se, että aamulla sanotaan hyvät huomenet ja tapaamisiin ja kokouksiin mennään sovitusti eikä vartti myöhässä. Jos neljäkin henkilöä odottaa viidettä vartin turhaan, on myöhästyjä hukannut kollegojensa työaikaa jo tunnin.

Osa hyviä käytöstapoja ja työelämän etikettiä on sekin, että vastaamattomiin puheluihin soitetaan takaisin, jos ja kun mahdollista, ja sähköpostilla saapuneet toimeksiannot kuitataan
vastaanotetuiksi. Unohduksia sattuu jokaiselle, mutta hän, joka yleensä hoitaa asiat osaltaan, erottuu kyllä edukseen.

Urjalan kunnan tekninen johtaja nosti tällä viikolla esiin, että yli puolet kunnan kesätyöpaikan saaneista ei vaivautunut kuittaamaan, ottavatko he saamansa paikan vastaan vaiko eivät.
Kesätyönhakijoita oli tavoiteltu sähköpostitse ja puhelimitse, eikä kaikkia lopultakaan saatu kiinni. Työaikaa kului moninkertaisesti siihen nähden, että jokainen hakija olisi naputellut saamaansa viestiin vastauksen. Jos kesätyöpaikkaa on alun perin päättänyt hakea, pitäisi prosessin loppuunsaattamiseenkin löytyä motivaatio.

Työntekijä, joka on lähettänyt tiedon saadusta paikasta ja kuittauspyynnön, on aivan yhtä iloinen kyllä tai ei vastauksesta. Hänen tehtäväkseen annettu työ saadaan vietyä päätökseen vasta, kun vastaukset on saatu. Jonossa on ollut odottamassa monta henkilöä, jolle kesätyön saaminen on iso juttu.

On selvää, etteivät työelämän pelisäännöt voi olla nuorilla heti hanskassa, kun he hakevat ensimmäisiä kesätyöpaikkojaan. Yhteispeliä opetellaan vuosien varrella. Mutta siitä se lähtee, ensimmäinen oppitunti. Työnantajalle pitää kuitata, ottaako työn vastaan vaiko ei.

Seuraava oppitunti lienee se, että töihin on mentävä joka päivä sovittuun kellonaikaan, jos ei ole lääkärintodistusta siitä,
ettei ole työkuntoinen. Tämäkin asia on tullut joillekin yllätyksenä ensimmäisen pestin myötä.

Kun kaikki hoitavat perusasiat hyvin, hommat sujuvat jouhevasti ja töiden tekeminen yhdessä on mukavaa. Vähän sama kuin roskaamisessa: jos kaikki huolehtisivat omistaan, olisi maisema puts ja plank.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi