pääkirjoitus, Urjalan 150 -juhlavuosi (muokattu 16.9. 11:32) Urjalan Ylläpito

Erityinen Urjala

Heli Lehtelä

106 henkilön työryhmä käytti juuri viikon pohtiakseen Urjalaa eri näkökulmista. Siihen, mikä tekee Urjalasta erityisen ja mitä kaikkea 150-vuotias paikkakunta tarjoaa asukkailleen. Voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa, että työn tuloksena oli kattavalla otannalla työstetty näkökulma Urjalaan alakouluikäisten kiikareilla katsottuna.

Kyse oli Aseman koulun monialaopinnoista, joiden aiheena oli 150-vuotias kotikunta. Työskentely oli ollut varsin tehokasta. Jos vastaava kartoitus olisi tehty tilaustyötä, tuskin kaikki olisi ollut valmiina viikossa dokumentointia ja esityksiä myöten. Tässä siis oivaa materiaalia hyödynnettäväksi erilaisissa yhteyksissä!

Pääsin tutustumaan tuloksiin oppitunnin ajan ja tuntui, että ehdin ammentaa vain pintaraapaisun siitä, mitä kaikkea tietoutta oli tarjolla. Pienempien töissä tulivat esiin arjen rutiinit. Omiin
Urjala-noppapeleihin oli usein kuvattu koti, koulu ja koulutaksi. Toimiva ja turvallinen arki on tärkeä osa pienten koululaisten elämää.

Hieman isommat koululaiset olivat saaneet vapaammat kädet Urjalan tarkastelemiseen. Näkökulmia oli tarjolla monia enkä valitettavasti ehtinyt kaikkien kanssa keskustella. Mieleen kuitenkin jäi, että lapset iloitsivat erityisesti monipuolisista harrastusmahdollisuuksista, joita he itse hyödyntävät monipuolisesti.

Monipuolisen harrastustarjonnan kautta voidaan tukea lasten omia kiinnostuksen kohteita ja auttaa heitä kehittymään omissa vahvuuksissaan liittyivät ne sitten musiikkiin, urheiluun tai ihan johonkin muuhun. Tämä mahdollistuu usein erilaisten seurojen ja yhdistysten kautta, jotka tässä kohtaa saivat ansaitsemansa kiitoksen tekemästään työstä, josta useimmiten ei palkkaa makseta.

Viitoset ja kuutoset ottivat luupin alle muotoilun. Urjalan kruununjalokivi tässä suhteessa on tietysti Nuutajärvi ja lasinpuhallus. Perinteet ovat pitkät ja ne kantavat. Vastaavaa valttikorttia ei
monesta kunnasta löydy.

Ilokseni koululaisten esityksistä nousi esiin myös vahvuus, joka voi olla vaikea huomata, koska se tulee niin lähelle. Urjalassa on hieno luonto, josta jokainen kuntalainen saa ammentaa oman kiinnostuksensa mukaan. Eikä maksa mitään.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi