koulu, pääkirjoitus (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Valohoitoa ja sivakointia

Heli Lehtelä

Tällä viikolla kouluissa ei ole eletty kaikkein arkisimpia hetkiä. Abit ovat lähteneet iloisten jäähyväisten jälkeen valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin. Uudet vanhat puolestaan hurmasivat tyylikkäällä pukuloistolla ja eleganteilla tanssiesityksillä. Kovaa työtä koulunkäynti kuitenkin enimmäkseen on.

Aina ei tule ajatelleeksi, että koulu on työpaikka monille muillekin kuin oppilaille ja opettajille. Tällä viikolla kävimme katsomassa millaista, kirjaimellisesti loputonta työtä yhtenäiskoulun tilojen
puhtaanapito vaatii.

Siivoaminen on usein sellaista hiljaista työtä, jonka arvoa ei huomata, kun hommat sujuvat. Oli hienoa kuulla, että yhtenäiskoululla lapset osaavat arvostaa puhtaanapitoa ja ovat antaneet siivoojille kiitosta heidän tekemästään työstä. Nyt edessä on hiihtolomaviikko, ansaittu hengähdystauko ihan jokaiselle.

Tänä vuonna ollaan hiihtoloman kynnyksellä harvinaisen tilanteen äärellä; lomalaisten on oikeastikin mahdollista käyttää lomapäiviään hiihtämiseen. Mahdollisuuksia talviurheiluun on runsaasti.

Latuja on kunnostettu ja opastauluja uusittu. Pakkasten ja maltillisten lumisateiden jälkeen luonnonjäillä luistelukin onnistuu esimerkiksi Kylmäkosken Jalantijärven upeilla retkiluistelubaanoilla. Ulkoillessa voi nauttia pidentyneistä päivistä, upeista turkoosin, oranssin ja vaaleanpunaisen sävyistä taivaalla ja ladata valohoitoa lopukevään haasteisiin.

Monille hiihtäminen on mieluisinta rauhassa ja yksin. Hiihtolomalla ei tarvitse herätä aikaisin aamulla, joten löytyisikö lomaluksus perinteisestä kuutamohiihdosta umpihangessa? Jos taas jaettu riemu on sinulle moninkertainen riemu, niin silloin kannattaa suunnata laturetkelle tai talvisiin tapahtumiin. Tällöin makkarankin saa valmiiksi grillattuna kouraan. Kunhan pakkasukko ei liiaksi nyt riehaantuisi.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi