pääkirjoitus, Uusi vuosi (muokattu 16.9. 13:07) Urjalan Ylläpito

Jää hyvästi 2017, tervetuloa 2018

Heli Lehtelä

Vuoden 2017 kanssa on enää käsillä illan viimeinen valssi. Loppuvuoden kiireet alkavat pikkuhiljaa helpottaa ja kohta vietetään suloista joulun aikaa ennen uuden vuoden saapumista. Monen moista on tähän saakka jo ehditty yhdessä kokeakin.

Alkuvuodesta lähtien on koko valtakunnassa hämmennetty sotesoppaa ja pohdittu maakuntauudistuksen vaikutuksia kuntatasolle. Ilmassa on ollut paljon kysymyksiä, mutta vain veikkauksia vastauksiksi. Kevättalvella oltiin kunnallispolitiikan pyörteissä ja käytiin kunnallisvaalit. Loppukesästä tapahtunut terroristi-isku sai meidät suomalaiset havahtumaan siihenkin, että myös maailmanpolitiikka koskettaa konkreettisesti meitä Pohjolan asukkaita.

Kuluneen vuoden aikana Urjalassa on iloittu uudesta koulusta. Kylmäkoskelaisetkin saivat hyviä uutisia, kun Akaan valtuusto päätti syksyllä uuden koulun rakentamisesta Kylmäkosken kirkonkylään. Eräs vuoden aikana paljon esillä ollut asia Urjalassa on ollut vanhusten palveluasumisen ja siihen liittyvän palvelusetelin valmistelu ja maaliin saattaminen.

Arjen puurtamisen ohessa on juhlittu satavuotiasta Suomea eri tavoin. Toki juhlinnasta ovat saaneet osansa myös oma sadan vuoden ikäpaalun tavoittanut paikallislehtemme sekä 40 vuotta täyttänyt urjalalainen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät. Ja satanut on. Useimmiten vettä, mutta välillä räntääkin. Satanut on niin, ettei kesästä jäänyt mieleen edes ukkosia. Kun oikein pinnistää, niin ehkä yhden kerran taisi jysähtää.

Alkava vuosikin on vaalivuosi. Tulossa ovat sekä presidentinvaalit että maakuntavaalit. Ensi vuosi siis tarjonnee vihdoin vastauksia tänä vuonna esitettyihin kysymyksiin. Ensi vuonna tulee kuluneeksi vuosisata sisällissodasta, minkä on luvattu näkyvän kesällä Pentinkulman päivien ohjelmassa. Muitakin merkkipaaluja vuodelle 2018 osuu useampia; Urjala juhlii 150-vuotista kunnallishallintoa ja Nuutajärven lasikylän perustamisesta on kulunut 225 vuotta.

Lehtemme sivuille on luvassa runsaasti jutun juurta jo heti tammikuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Nyt me toimituksessakin rauhoitumme joulun viettoon. Laitamme silmät kiinni ja nautimme viimeisen valssin pyörteistä. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta jokaiseen kotiin!

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi