Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Tonttulan markkinoilla riitti vilskettä

Heli Lehtelä
Joulu ja joulun avaus toivat Urjalaan punaiset hiippalakit ja jouluiset sävelet. Yhtenäiskoulu täyttyi jälleen näistä keskitalven elementeistä tänään, ensimmäisenä adventtina. MLL:n paikallisyhdistyksen järjestämät Tonttulan markkinat saivat liikkeelle niin lapset kuin aikuisetkin.

Helka Järvinen osti pukinkonttiin unilelut Iina Sulkaselta.

 

Heli Lehtelä
Joulu ja joulun avaus toivat Urjalaan punaiset hiippalakit ja jouluiset sävelet. Yhtenäiskoulu täyttyi jälleen näistä keskitalven elementeistä tänään, ensimmäisenä adventtina. MLL:n paikallisyhdistyksen järjestämät Tonttulan markkinat saivat liikkeelle niin lapset kuin aikuisetkin.

Jo eteisestä alkava talvinen satupolku johdatti tulijat itse joulupukin luo, joka ajanhallinnan mestarina ennättänyt kiireiltään jälleen Urjalaan mukanaan säkeittäin pehmoleluja, jotka olivat vaikka ystävää. Jokainen lapsi sai pukilta mukaansa pehmeän huoliystävän, jolle voi kertoa kaikki murheensa. Kuulemma huolet kuin ihmeet kaupalla haihtuvat ilmaan, kun ne lausuu ääneen uudelle ystävälle.

Markkinoilla kun oltiin, niin paikallisia tuotteita näytti hakeutuvan roppakaupalla pukinkonttiin; tonttulakkeja, sukkia, koruja, kintaita, mattoja, kransseja, leluja ja leivonnaisia. Myyntipöydän takaa löytyi myös järjestävän tahon, MLL:n paikallisyhdistyksen, puheenjohtaja Olga Näppinen tyytyväisen oloisena.

– Puolen päivän aikaan alkoi heti tasainen, kiva pöhinä. Jouluhumulle näyttäisi olevan sen verran tilausta, että Tonttulan markkinoista voitaisiin luoda jopa monivuotinen perinne, Olga totesi.

Puhtia pääsi ostosten lomassa purkamaan liikunnan ihmemaassa, joka järjestetään Tonttulan markkinoiden jälkeen liikuntasalissa tänä vuonna vielä kerran, ensi sunnuntaina. Sitten ihmemaa on tammikuulle saakka joulutauolla.

Lapset pääsivät metsän joulun tunnelmaan sisarusten Taru ja Minnin Piiran johdattamina jouluisten laulujen ja leikkien kautta. Sama kaksikko vei urjalalaiset myös aikamatkalle esittäen Suomi100-teeman innoittamana joululauluja niistä perinteisistä aivan uusiin itse sävellettyihin. Taru Piira voitti Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangon sävellys- ja sanoituskilpailun kappaleella Elämälle tänä vuonna. Myös kyseinen kappale kuultiin yhtenäiskoululla tekijänsä esittämänä. Sisarusten joululaulut ovat soineet aiemminkin Urjalassa.

– Kolmas siskomme asuu täällä, joten olemme viettäneet ihan omaakin jouluamme Urjalassa, Taru kertoi.

Tonttulan markkinoiden ovet olivat avoinna aina iltakuuteen saakka. Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä asiana, moni pieni kävijä poikkesi vielä ratsastamassa Hessi-tallin Niko-ponilla ja nälkäiset täyttivät vatsansa partiolaisten myymällä joulupuurolla.