kiusaamisen ehkäisy, pääkirjoitus, THL:n kouluterveyskysely (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kuinka Urjalan koululaiset voivat?

Heli Lehtelä

Oletko koskaan miettinyt, minkälainen kasvupaikka Urjala mahtaa olla lapsille ja nuorille? Miten urjalalaiset nuoret suhtautuvat huumeisiin tai kuinka vakava ongelma kiusaaminen on Urjalan kouluissa?

Pienen sukelluksen koululaisten elämään saa katsomalla Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivuilta heidän tänä syksynä julkaisemansa kouluterveyskyselyn tuloksia.

Parasta tutkimuksessa on, että oman paikkakunnan tuloksia pääsee vertaamaan muiden paikkakuntien tuloksiin ja seurantatietoa on kertynyt jo kymmenen vuoden ajalta. Nämä seikat helpottavat tulosten laittamista oikeisiin mittasuhteisiin.

Tuloksia tutkimalla selviää muun muassa, että 35,80 prosenttia Urjalan 8.-9. luokkalaisista on sitä mieltä, että paikkakunnalta on helppo hankkia huumeita.

Luku tuntuu äkkiseltään kovin suurelta. Tällä luvulla Urjala on kohtuullisen lähellä maan keskiarvoa, joka on 38,8 prosenttia. Vastaava luku naapurissa Forssassa on jopa 49% ja Humppilassa puolestaan vain 21,20 prosenttia.

Vastaukset kertovat myös, että 5,10 prosenttia urjalalaisista 8.-9. luokkalaisista on kokeillut kannabista ainakin
kerran. Naapuripaikkakuntien osalta tämäkin luku on suurin Forssassa: 15 prosenttia. Tällä tuloksella Forssa ylettää valtakunnanmittakaavassa paikkakunnista kuudenneksi.

Ei tälläkään seudulla siis ihan pumpulissa eletä huumeiden suhteen. Koko maan vastaukset osoittavat, että huumausaineet eivät todellakaan ole vain isojen kaupunkien huoli, kuten joskus sinisilmäisesti on ehkä kuviteltu.

Hyvä uutinen sen sijaan on esimerkiksi se, että kyselyn perusteella 8.-9.-luokkalaisten koulukiusaaminen Urjalassa näyttää vähentyneen kymmenessä vuodessa tuntuvasti. Kun vuonna 2006 kerran viikossa kiusatuksi tulleiden lukumäärä oli 14 prosenttia, vastaava luku on nyt 6 prosenttia. Tähän vaikuttaa luultavasti se pitkäjänteinen työ, jota kouluissa on tehty kiusaamisen kitkemiseksi muun muassa KiVa-koulun hankkeen puitteissa.

Tutkimuksen otokset ovat pieniä ja numerot ovat aina vain numeroita. Parhaiten ja luotettavimmin oman nuoren kuulumiset saa edelleen selville istahtamalla yhdessä alas ja jutustelemalla kiireettä. Samalla voit vaikuttaa siihen, että oma koululaisesi tuntee olevansa arvokas. Tämä oli muuten yksi kartoitettava asia kyselyssäkin.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi