Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Laulu löi leiman Urjalalle 50 vuotta sitten

Iiro-Pekka Airola
Harvoin yksi hetki panee osittain uusiksi kokonaisen kunnan imagon siinä määrin kuin tapahtui tiistai-iltana 24. lokakuuta vuonna 1967. Yleisradion taajuuksilla Tähtisafari-ohjelmassa kuultiin jotain, mikä muutti Urjalaa – jos ei lopullisesti, niin ainakin vähän.

Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva maisematie ristittiin Taikayöntieksi vuonna 1999. – Tielle haettiin nimeä yleisökilpailulla. Muitakin ehdotuksia oli, mutta raati valitsi ehdotuksista Taikayöntien. Se tuntui parhaalta, tiehankkeen perustamisvaiheen projektisihteeri Aki Mikkola kertoi Iltasanomille vuonna 2011.

 

Iiro-Pekka Airola
Harvoin yksi hetki panee osittain uusiksi kokonaisen kunnan imagoa siinä määrin kuin tapahtui tiistai-iltana 24. lokakuuta vuonna 1967. Yleisradion taajuuksilla Tähtisafari-ohjelmassa kuultiin jotain, mikä muutti Urjalaa – jos ei lopullisesti, niin ainakin vähän.

Kun Martti ”Huuhaa” Innanen lauloi itsensä sanoittamaa ja Erik Lindströmin säveltämää rallatusta Urjalan taikayö, paikkakunnan maineeseen oli lyöty leima, joka tulisi vaikuttamaan ainakin seuraavat puoli vuosisataa.

Urjalan taikayö puhutti ihmisiä heti tuoreeltaan. Urjalan Sanomiinkin tulvi kirjeitä aiheesta puolesta ja vastaan siinä määrin

Urjalan kunnanhallituskin reagoi: se antoi loppuvuonna kappaleen kunniaksi Innaselle maa-alueen Pynnänjärven rannasta Halkivahasta. Joskin kaikki Innasta myöten tiesivät, että kallioinen paikka kaukana tiestä ei ollut kelvollinen kesämökin paikaksi.

Innasta itseään jatkuva yhdistäminen Urjalaan alkoi lopulta jopa harmittaa. Hän oli syntynyt ja asui Helsingissä, eikä hänellä ollut varstapitäjään mitään yhteyttä.

Lue lisää Urjalan Sanomien 100-vuotisjuhlalehdestä torstaina 16.11. tai digilehdestä jo keskiviikkona kello 19!