pääkirjoitus, Paikallislehti (muokattu 16.9. 14:55) Urjalan Ylläpito

Kissa nostaa häntäänsä

Heli Lehtelä

Paikallislehtien vahvuus piilee, ei ehkä kenenkään yllätykseksi, niiden paikallisuudessa. Suuret mediakonsernit seuraavat koko valtakunnan ja maailman uutisia – tehden hyvää työtä. Paikallistason ilmiöitä seuraa kuitenkin säännöllisesti vain paikallismedia isojen toimijoiden napsiessa silloin tällöin mansikoita kakusta. Juuri mistään muualta ei voi yhteen koostetusti, selkokielisesti ja luotettavasta lähteestä seurata esimerkiksi erilaisia kunnallishallinnollisia prosesseja ja päätöksentekoa alusta loppuun asti. Paikallisen näkökulman avaaminen on
paikallislehden ydinosaamista.

Suomen Paikallismediat Oy:n tuore Paikallislehtien vahvuudet -tutkimus kertoo mairittelevaa kieltä lehdentekijän näkökulmasta. Paikallislehden kerrotaan tavoittavan kuukaudessa 92 prosenttia alueensa aikuisväestöstä. Tilaavien lukijoiden lisäksi lehteä kun luetaan myös kirjastoissa ja sukulaisten tai ystävien luona.

Tutkimuksen mukaan paikallislehden lukijasuhde on vahva. Lehden lukeminen on säännöllistä ja sitoutunutta. Lukijat perehtyvät lehteensä erittäin tarkasti; yhdeksän kymmenestä lukee lehden kannesta kanteen. Paikallislehti ei ole seuraavan päivän kalankääre. Se luetaan keskimäärin 1,5 kertaa pienintäkin ilmoitusta myöten joko paperisena tai diginä.

Noin puolet paikallislehtien lukijoista kokee lehden itselleen läheiseksi – läheisemmäksi kuin minkään muu median. Vieläkin useampi kokee paikallislehdellä olevan tärkeän roolin myös paikkakunnan hengen luojana.

Meidänkin toimituksessamme on havaittu, että paikallislehti on monessa taloudessa se ainoa tilattava lehti. Valtakunnan uutiset saa luettua verkosta tai katsottua televisiosta, mutta paikalliset
uutiset löytyvät kätevimmin paikallislehdestä.

Jo pitkään on spekuloitu sanomalehtien ahdingosta ja kurjista tulevaisuuden näkymistä. Kyseinen tutkimus kuitenkin osoittaa, että mielikuvat paikallislehdistä ovat vain parantuneet sitten viime katsauksen. Sanomalehdistä juuri paikallislehdet voivat hyvin. Paikallisuudelle on paikkansa ja se näyttää olevan jopa trendi. Sillä, minkälaisen uutis- ja ilmoituskoosteen viikoittain saamme kasaan, on merkitystä. Tämä asettaa toimituksemme positiivisen haasteen eteen.

Tehtävämme on tarjota parasta paikallista. Tuoda esiin monipuolisia näkökulmia ja tarjota merkityksellistä sisältöä.

Työtämme helpottaa huomattavasti kaksisuuntainen lukijasuhde. Saamme ahkerasti juttuvinkkejä ja palautetta. Kiitos siitä, jatketaan samaan malliin!

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi