Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Juhlahumu täytti Honkolan

Heli Lehtelä
Neiti Christine Furuhjelm istuu Honkolan kartanon terassilla pukeutuneena pitsihihaiseen, luunvalkeaan silkkipukuun ja siihen sointuvaan punertavaan hattuun. Ilmassa on odotusta. Tänään juhlitaan neidin 60-vuotista elämäntyötä hevosten kasvattajana, teemaan sopivasti valjakkoajoin.

Neiti Christine Furuhjelm ohjasti lauantaina sleesianhevosvaljakkoa. Yleisöä oli paikalla noin parituhatta henkeä. Neidin vieressä Heidi Sinda. Takana mustassa mekossa neidin avustaja Maija Alanko ja viime vuonna valjakkoajoissa Pohjoismaiden mestaruuden voittanut Laura Haapakoski.

 

Heli Lehtelä
Neiti Christine Furuhjelm istuu Honkolan kartanon terassilla pukeutuneena pitsihihaiseen, luunvalkeaan silkkipukuun ja siihen sointuvaan punertavaan hattuun. Ilmassa on odotusta. Tänään juhlitaan neidin 60-vuotista elämäntyötä hevosten kasvattajana, teemaan sopivasti valjakkoajoin.

Valjakkoajot, Concours d’Elegance, ovat Euroopassa varsin suosittuja. Siellä on enemmän vanhoja kaupunkeja ja kartanomiljöitä, joihin ajot sopivat.

Lajin säännöt on kirjoittanut Britannian prinssi Philip, joka ajaa itse valjakkoa edelleen 96-vuotiaana. Tyyli on tärkeä joka suhteessa. Sekä hevosen, valjaiden, vaunun että pukeutumisen tulee sointua yhteen. Pukeutumisessa haetaan 1900-luvun alkupuolen henkeä. Neidin asu on 1940-1950-luvun taitteesta ja se on alunperin kuulunut hänen äidilleen vapaaherratar Helena Furuhjelmille. Hattu on teetetty Tampereella erityisesti tätä päivää varten ja neidin avustaja, itsekin hevospiireissä ansioitunut Maija Alanko, on juuri kiinnittänyt sen neidin hiuksiin niin, ettei tuuli pääse tekemään tepposiaan.

Neiti Christine Furuhjelm, 76, tunnetaan erittäin taitavana hevosten käsittelijänä. Vuosikymmeniin mahtuu lukemattomia rakkaita hevosia.
– Trakehnerinhevoset ovat olleet minulle kaikkein mieluisimpia. Ne ovat luonteikkaita. Myös kaikkein rakkain hevonen, Ritus, oli trakehner.

Neiti osti Rituksen vuonna 1963 Saksasta, Neumünsterin trakehner-tapahtumasta, missä nuoria oreja oli kaupan 12 kappaletta. Hevonen oli hävyttömän kallis ja neidin rahat olivat lopussa, sillä hän oli juuri ostanut toisen hevosen. Ritus oli pakko saada. Soitto isälle Suomeen ei meinannut tuottaa tulosta, mutta oikean suosittelijan nimi sai isän välittömästi vakuuttuneeksi hevosen erinomaisuudesta. Rituksen hankintaa juhlittiin olan takaa ja samppanja virtasi.

Hankinta oli kaiken väärtti. AB-palkittu jalostusori eli kolmekymmentävuotiaaksi aina vuoteen 1990 ja sen emälinjan jälkeläisiä on edelleen Honkolassa.

–Tänä keväänä kävin Hollannissa hankkimassa kaksi friisinhevosta. Ne ovat rauhallisia. Mielestäni oikeastaan vähän tylsiä, mutta nyt minulle on jo liian vaarallista käsitellä haastavampia hevosia.

Lue lisää Honkolan ikimuistoisista valjakkoajoista to 3.8. lehdestä tai digilehdestä jo 2.8. klo 19 alkaen.Digilehteen pääset www.urjalansanomat.fi -sivuston kautta.