pääkirjoitus, posti (muokattu 26.10.2022) Urjalan Ylläpito

Valtakunnassa kaikki hyvin?

Heli Lehtelä

On heinäkuu, päivät näyttävät soljuvan kohtuullisen leppoisasti. Ja hyvä niin. Kurjia katastrofiuutisia emme haluaisikaan julkaista kesken kansalaisten kesäloman. Jokainen lomalainen on ansainnut päiväunensa riippukeinussa ja kiireettömän onkihetkensä.

Kesän maskottieläimen tittelin näyttää ansaitsevan villisika. Villisikahavaintoja on ollut Urjalankin metsissä silloin tällöin. Tämä ennakoinee erinomaista metsämarjasatoa.

Nyt tehdään postimerkistä asiaa.

Havaitsitteko kesken loma-auvon mitään poikkeavaa viime tiistaina? Niin, silloin ei eteisen matolle tai postilaatikkoon tipahtanutkaan kirjepostia. Eikä enää tiistaisin tipahdakaan. Posti ilmoitti, ettei kirjepostia enää tiistaisin jaeta. Luonnollinen aloitusaika uudistukselle on toki keskellä heinäkuuta, kun kirjeet eivät suihki kuten arkena normaalisti ja ihmiset ovat poissa kotoaan mökeillä ja reissunpäällä.

Olisiko uudistuksen aloittamisen suhteen hieman myös laskelmoitu, että tässä kohtaa asia saadaan lanseerattua puolivahingossa ilman suurempaa muutosvastarintaa? Postin sivujen mediatiedotteistakaan ei löydy heinäkuulta mainintaa kirjeiden jakelun lopettamisesta.

Perinteisesti on puhuttu paljon siitä, miten yksityisellä puolella palvelu pelaa ja virkamiehet vain pyörittelevät peukaloitaan. Postin muututtua osakeyhtiöksi tuota parannusta palvelussa ei ole
nähty. Jakelu on toki inhimillistä toimintaa ja virheitä sattuu. Mutta uskoisin, etteivät virheet useimmiten olekaan posteljoonista vaan toimintamallin muutoksesta kiinni. Esimerkiksi siitä, ettei lajittelua ja jakelua enää tee sama ihminen.

Palvelun laatu on perinteisesti ollut suomalaisten yritysten ylpeys ja repertuaaria on lähdetty laajentamaan vasta, kun ydintoiminta on suihkinut moitteetta. Postin uusista ruohonleikkuupalveluista on puhuttu paljon. Suurin osa kansalaisista taitaisi kuitenkin arvostaa enemmän sitä, että tänään Hangossa postilaatikkoon pudotettu kirje olisi huomenna
perillä Utsjoella, kuten ennen. Postimerkin hinta on hilautunut euro kolmeenkymmeneen senttiin. Pitäisikö sillä hinnalla saada tämän tasoinen
palvelu?

Postilakia uudistettiin juuri tavoitteena lisätä aitoa kilpailua ja tehokkuutta. Sopimusasiakkaiden kirjejakelu on vapautunut jo aiemmin. Yleispalvelukirjeiden eli postimerkillä lähetettyjen kirjeiden jakelua ei kuitenkaan tuosta vaan voida avata avoimeen kilpailuun. Postilain mukaan näiden kirjeiden jakelu ja kerääminen on tehtävä viitenä päivänä viikossa. Tämän vuoksi Viestintävirasto on nyt lähettänyt Postille selvityspyynnön toteutetusta jakelu-uudistuksesta. Vastausta Postilta odotetaan elokuun alkuun mennessä.

Urjalan Sanomatkin on Postin asiakas hankkien siltä suuren osan lehden jakelusta. Kyseinen jakelu-uudistus ei koske sanomalehtiä, eikä lehtemme julkaisupäivä ole tiistai. Silti pitää hieman kulmakarvoja nostaa hämmästyksestä tämän uudistuksen edessä. Onko tämä lupaus laadusta? Toivottavasti muutos nyt sitten parantaa ja aikaistaa sanomalehtien ilmestymistä lukioidemme laatikoihin.

Maailma muuttuu, kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Monet silti kaipaavat sitä, kun Matti tai Liisa toi päivän postin kello kymmeneen mennessä, oli sade- tahi tuiskusää.

Heli Lehtelä
Heli.Lehtela@urjalansanomat.fi