Juhannussää (muokattu 27.10.2022) Urjalan Ylläpito

Juhannusta vietetään viileässä säässä

Sää on juhannuksena vuodenaikaan nähden viileää, mutta melko poutaista. Sunnuntaiksi lännestä saapuu kuitenkin uusia sateita.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 21.6. laatiman ennusteen mukaan juhannusaattona pilvisyys on runsasta suurimmassa osassa maata. Lähinnä maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin sadekuuroja. Suurin mahdollisuus auringonpaisteelle on länsirannikon tuntumassa. Sää on melko koleaa, sillä päivälämpötila jää runsaan pilvisyyden vuoksi laajalti alle 15 asteen, idässä ja pohjoisessa paikoin jopa lähelle 10 astetta.

Kylmintä on Pohjois-Lapissa, missä lämpötila jää lähelle 5 astetta. Juhannusaattoiltana sää muuttuu vähitellen selkeämmäksi lännestä alkaen ja juhannusyönä lämpötila laskee suurimmassa osassa maata 5 asteen tienoille.

Juhannuspäivän aamu on Lappia lukuun ottamatta melko aurinkoinen, mutta päivällä kehittyy jälleen kumpupilvisyyttä. Päivällä voi esiintyä heikkoja sadekuuroja, mutta enimmäkseen on poutaa. Pilvisyyden määrässä on ennustelaskelmien välillä suuria eroja, mikä vaikuttaa myös päivälämpötilojen ennustettavuuteen. Päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa todennäköisesti 15…19 astetta, ja maan pohjoisosassa 10…15 astetta. Sateen todennäköisyys kasvaa iltaa ja yötä kohden maan länsiosassa lännestä lähestyvän sadealueen vuoksi.

Sunnuntaiksi sadealue leviää laajemmin maan etelä- ja keskiosiin. Samalla maan etelä- ja länsiosaan virtaa vähän lämpimämpää ilmaa.  Päivällä sadealue on todennäköisesti jo maan keskivaiheilla. Muualla maassa pilvisyys vaihtelee ja paikoin esiintyy sadekuuroja, etelässä ja lännessä kuurosateet voivat olla voimakkaampia ja myös ukkonen on mahdollista. Päivälämpötila on suurimmassa osassa maata 10…15 astetta, mutta etelässä ja lännessä mahdollisesti 15…20 astetta. Viileintä on sateisimmilla alueilla.

Viime vuonna juhannusta vietettiin kesäisen lämpimässä säässä. Juhannusaaton lämpötilat olivat pääasiassa 20 ja 25 asteen välillä.

Edellisen kerran juhannusta on vietetty keskimääräistä koleammassa säässä vuonna 2015. Päivän ylin lämpötila jäi silloin juhannusaattona monin paikoin 15 asteen tuntumaan. Hyvin koleassa säässä juhannusta vietettiin vuonna 2014.