Yleinen Urjalan Ylläpito

Nuoret pääsevät mukaan päättämään

Uuden kuntalain 26. pykälä tiesi parannusta nuorten asemaan kuntien päätöksenteossa. Nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.
Urjalaan kunnan historian ensimmäinen nuorisovaltuusto saatiin kesäkuun alussa. Mukaan löytyi 13 nuorta. Vaikka paikkaa uumoiltiin 15:lle ja tästä tavoitteesta siis jäätiin, lopputulos on hyvä.
Urjalassakaan nuorisovaltuuston synnyttäminen ei ollut aivan vaivatonta. Sitä valmisteltiin pidemmän aikaa yhdessä nuorten kanssa ja samalla mukaan houkuteltiin pikku hiljaa lisää asiasta kiinnostuneita.

Uuden kuntalain 26. pykälä tiesi parannusta nuorten asemaan kuntien päätöksenteossa. Nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.
Urjalaan kunnan historian ensimmäinen nuorisovaltuusto saatiin kesäkuun alussa. Mukaan löytyi 13 nuorta. Vaikka paikkaa uumoiltiin 15:lle ja tästä tavoitteesta siis jäätiin, lopputulos on hyvä.
Urjalassakaan nuorisovaltuuston synnyttäminen ei ollut aivan vaivatonta. Sitä valmisteltiin pidemmän aikaa yhdessä nuorten kanssa ja samalla mukaan houkuteltiin pikku hiljaa lisää asiasta kiinnostuneita.

 

Urjalassa voidaan olla tyytyväisiä, sillä samaan ei ole pystytty läheskään kaikissa Suomen kunnissa. Yle uutisoi viikonloppuna Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton tekemän selvityksen perusteella, että manner-Suomessa 65 kunnassa ei ollut toukokuun loppuun mennessä perustettu nuorisovaltuustoa tai tehty siihen liittyviä valmisteluja.
Lopputuloksena uusi nuorisovaltuusto pääsi aloittamaan toimintansa heti samaan aikaan varsinaisen kunnanvaltuuston kanssa, mikä on hyvä asia. Kuten kaikessa uudessa, myös nuorisovaltuustossa alkuun pääseminen ottanee aikansa. Kesäinen startti takaa sen, että nuorisovaltuusto päässee osaltaan vaikuttamaan Urjalassa jo vuoden 2018 budjetin valmisteluun.

 

Kolmen vuoden takaisessa Nuorisovaltuustojen Liiton kyselyssä selvisi, että suurimmaksi vaikuttamisen esteeksi nuorisovaltuustojen jäsenet kokevat päättäjien asenteet. Nuorisovaltuustojen edustajia ei ole huolittu esimerkiksi kuntien lautakuntiin.
Urjalassa kunnan päättäjiltä on löytynyt tässä asiassa ilahduttavaa ymmärrystä. Kun kunnanhallitus toukokuussa päätti nuorisovaltuuston perustamisesta, se lausui päätösehdotuksessa näkemyksenään, että nuorisovaltuuston edustajan olisi perusteltua olla ainakin kunnanhallituksessa, sivistyslautakunnassa ja teknisessä lautakunnassa. Heille taattaisiin näissä kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. Sivistyslautakunta on jo varmistanut ottavansa nuorisovaltuutetun kokouksiinsa, ja myös muiden osalta toive näyttäisi etenevän. Tämä on oikea tapa näyttää, että nuoriin ja heidän mielipiteisiinsä suhtaudutaan kunnassa tosissaan ja niitä halutaan kuunnella.
Oikeanlaista arvostusta osoittaa myös, että nuorisovaltuuston kokouksista maksetaan osallistujille palkkio.

 

Vaikka kokoustaminen ja päätöksenteko voivat kuulostaa monista nuorista paperinmakuisilta ja jopa tympeiltä asioilta, ne ovat kuitenkin ”välttämätön paha”, että nuoret pääsevät vaikuttamaan kunnassa virallisia kanavia pitkin. Se on myös ainoa tapa päästä kiinni rahahanoihin, joiden avulla voidaan järjestää nuorille kaivattuja tapahtumia tai muuta konkreettista hyvää.

Iiro-Pekka Airola
iiro-pekka.airola@urjalansanomat.fi