Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Valtuuston puheenjohtajuus keskustalle

Minna Mäkelä
Kuntavaaleissa Urjalassa mukana olleet kaikki viisi puoluetta ovat päättäneet keskinäiset neuvottelunsa kunnanhallituksen, -valtuuston ja lautakuntien paikkajaosta ja puheenjohtajuuksista. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja on neljän seuraavan vuoden ajan keskustalainen, ja paikalle nousee kuntavaalien ääniharava Mikko Ristimäki. Varapuheenjohtajia on kaksi: ensimmäinen varapuheenjohtaja on demari ja toinen varapuheenjohtaja kokoomuslainen.

Luottamuspaikoista päätettiin keskiviikkona neuvotteluissa, jotka käytiin kuntavaalit voittaneen keskustan ja sen tulevan ryhmäpuheenjohtajan Paula Virtasen johdolla.

 

Minna Mäkelä
Kuntavaaleissa Urjalassa mukana olleet kaikki viisi puoluetta ovat päättäneet keskinäiset neuvottelunsa kunnanhallituksen, -valtuuston ja lautakuntien paikkajaosta ja puheenjohtajuuksista. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja on neljän seuraavan vuoden ajan keskustalainen, ja paikalle nousee kuntavaalien ääniharava Mikko Ristimäki. Varapuheenjohtajia on kaksi: ensimmäinen varapuheenjohtaja on demari ja toinen varapuheenjohtaja kokoomuslainen.

 

Kunnanhallituksen puheenjohtaja on alkavallakin kaudella kokoomuslainen. Kauden puolivälissä valta vaihtuu demareille.

Neuvottelupöydässä kokoomus ja demarit päättivät asiasta keskenään sen jälkeen, kun kokoomus oli ilmoittanut tekevänsä jatkossa yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, joita on tulevalla kaudella valtuustossa yksi, Susanna Karhu. Perussuomalaisten listalta valtuustoon myös päässyt Pauli Lella jatkaa valtuustossa sitoutumattomana. Sekä kokoomus että perussuomalaiset olivat kuntavaalien häviäjiä Urjalassa.

Kunnanhallituksessa paikkoja on kaikkiaan seitsemän, joista keskustalla kolme, demareilla ja kokoomuksella kaksi kummallakin. Päättyvällä kaudella kunnanhallituksessa on ollut yhdeksän jäsentä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajuuden puolittamista edelsi demareiden ja kokoomuksen vääntö sivistyslautakunnan puheenjohtajuudesta, sillä sen olisi halunnut kumpikin ryhmä. Puheenjohtajuuden vei kuntavaalien voittajien joukossa yhdessä keskustan kanssa oleva sdp ja varapuheenjohtajan paikan saa kokoomus.

Myös lautakunnissa, joissa on seitsemän jäsentä, paikkajako on samanlainen kuin kunnanhallituksessa eli 3+2+2. Vain perusturvalautakunnassa on tuoli perussuomalaisille.

Akaan ja Urjalan yhteisessä perusturvalautakunnassa Urjalalla on viisi paikkaa, ja jokainen kuntavaalipuolue saa niistä yhden. Siten mukaan otetaan myös vihreiden edustaja, vaikka vihreät ei saanut yhtään valtuustopaikkaa. Urjalalla on tulevalla kaudella lautakunnan varapuheenjohtajuus, ja se menee demareille.

Myös viisijäsenisissä tarkastus- ja keskusvaalilautakunnissa on tulevalla kaudella edustus kaikista vaaleissa mukana olleista puolueista.

Neuvotteluja luottamuspaikoista käytiin neljään otteeseen. Vielä viime maanantaina paikoista oli kisaa, mutta keskiviikkona 10. toukokuuta päätökset saatiin tehtyä, ja neuvottelijat panivat nimensä paperiin.

Uusi kunnanvaltuusto istuu ensimmäisen kerran maanantaina 5. kesäkuuta.

Lue aiheesta lisää Urjalan Sanomista 18.5.2017