ikäihmiset, liikunta (muokattu 27.10.2022) Urjalan Ylläpito

Liikkuvan ikääntyminen on mukavampaa

Minna Mäkelä

Urjalassa pidettiin viime kuussa liikuntaraati, jossa mietittiin porukalla ikäihmisten liikuntaa ja sitä, miten liikuntaa voisi lisätä. Moni iäkäs jää kotiin, kun ei ole kaveria, jonka kanssa lähteä ulkoilemaan. Liikkeelle lähteminen voi myös pelottaa, sillä kaikki tietävät varsin hyvin, mitä kaatumisesta voi seurata.

Liikunnan hyödyt ovat kuitenkin merkittävät. Ne painavat vaakakupissa enemmän kuin siihen liittyvät pelot.

Liikunnan avulla ikääntyvä voi pysyä toimeliaana ja terveenä sekä myös itsenäisenä pitempään, sillä liike pitää kansantauteja tehokkaasti loitolla. Liikkuminen yhdistettynä terveelliseen
ruokavalioon estää ylipainon kehittymistä, vaikka paino ei varsinaisesti laskisikaan ja sillä taas on merkitystä, kun puhutaan suomalaisten alttiudesta sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja kakkostyypin diabetekseen.

Fyysisten hyötyjen ohella liikunta virkistää mieltä ja auttaa nukkumaan paremmin, mikä puolestaan lisää mielen virkeyttä. Positiivinen noidankehä toimii.

Osa ihmisistä liikkuu vielä vanhanakin huomattavan paljon, mutta vähempikin riittää. Pitää vain löytää laji, joka tuottaa iloa ja innostaa. Jos lajia inhoaa jo valmiiksi, on turha kuvitella harrastavansa sitä alkua pitemmälle.

Urjalassa liikuntaraati tuotti toiveita, joita esitellään uusille valtuutetuille, jotka aloittavat kesäkuussa. Toiveissa on muun muassa liikuntareitti, jonka varrella on penkkejä levähtämiseen. Toive
ei kuulosta mitenkään ylivoimaiselta toteutettavaksi. Liikunta sujuu myös kävelyteillä, joita pitäisi olla Urjalassakin enemmän, jotta kuntalaiset voisivat liikkua nykyistä turvallisemmin.

Liikunnan lisääminen ja terveyden vaaliminen on kaikkien asia. Jokaisen tykönään, mutta myös yhteiskunnan asia, sillä terveyden, mutta myös sairauden ympärillä liikkuvat valtavat rahavirrat.

Terveyden edistäminen maksaa joka tapauksessa aina vähemmän kuin jo puhjenneiden sairauksien hoitaminen.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi