Yleinen Urjalan Ylläpito

Juhlavuosi haastaa kaikki toimimaan

Lahden hiihtomuseo avautui remontin jälkeen yleisölle parisen viikkoa sitten. Kokonaan uudistettu museo juhlistaa uudestisyntymisellään Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Samaan aikaan esimerkiksi Espoo sijoittaa ympäri kaupunkia sata uutta juhlapenkkiä Suomen syntymäpäivän kunniaksi ja Koskenkorvasta sekä Jaloviinasta tuodaan markkinoille juhlaerät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Lahden hiihtomuseo avautui remontin jälkeen yleisölle parisen viikkoa sitten. Kokonaan uudistettu museo juhlistaa uudestisyntymisellään Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Samaan aikaan esimerkiksi Espoo sijoittaa ympäri kaupunkia sata uutta juhlapenkkiä Suomen syntymäpäivän kunniaksi ja Koskenkorvasta sekä Jaloviinasta tuodaan markkinoille juhlaerät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Esimerkkejä löytyisi lähes loputtomasti; Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy kaikkialla, ja sen varjolla voi uudistaa, toteuttaa ja brändätä lähes mitä tahansa. Suomifinland100.fi -sivustolta löytyy noin tuhat erilaista ilmoitettua hanketta ja niiden toteuttajaa, mukana julkisyhteisöjä, yrityksiä ja yhdistyksiä, joilla juhlistetaan itsenäisyyden ensimmäistä vuosisataa.

Juhlavuoteen liittyvän kansallistunteen ja yhtenäisyyden voima on vaikuttava. Vastaavaa määrää toimeliaisuutta olisi ollut todella vaikea saada aikaan millään projektilla, vetoomuksella, kampanjalla tai edes julkisella rahoituksella. Nyt erilaisia hankkeita, tapahtumia ja tempauksia toteutetaan melko pyyteettömäsi yhteisöjen omalla rahalla ja työllä, vaikka tulokset eivät usein ole mitattavissa panos-tuotto-suhteen kautta. Mukana oleminen on toisaalta yrityksille markkinointivaltti ja mahdollisuus liittää palveluun tai tuotteeseen lisäarvoa. Samalla moni taho kokee varmasti juhlavuoden huomioimisen jopa velvollisuutena ja peruskysymys on ”miten voisimme osallistua tähän?”

Urjalassa muiden Pirkanmaan kuntien tapaan nostettiin vuoden alussa salkoon juhlavuoden lippu, jonka on tarkoitus liehua aina seuraavaan vuodenvaihteeseen asti. Tammikuun aikana odotetaan ilmestyväksi verkkokalenteria, johon juhlavuoden tapahtumia lisätään sitä mukaa kun niitä keksitään ja ilmoitetaan. Kunta tukee yhdistyksiä ja yhteisöjä ekstrasummalla juhlavuoden kunniaksi, mutta vastapainoksi olisi positiivista, että myös toimintaa olisi poikkeuksellisen vireästi. Kunnan omista aktiviteeteista on kerrottu veteraanipäivän tapahtumasta, ja myös itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin kohdistuu paljon odotuksia.

Hiljalleen taittuvan talouden taantuman nousukiitoon juhlavuosi on napakymppi. Vaikka kaikki tapahtumat eivät todellakaan suoraan tuota taloudellista hyötyä järjestäjälle, toiminnan ja toimeliaisuuden lisääntyminen kiihdyttää kaikkia yhteiskunnan rattaita. Lisäksi aina jokin määrä rahaa liikkuu ja joku hyötyy erilaisten materiaalien ja palvelujen hankinnassa tapahtumien tai tuotteiden luomisessa. Siksi tervetulleeksi voi toivottaa rennommatkin ideat, hyvän maun rajoissa. Esimerkeiksi käyvät vaikka jo järjestettäväksi päätetyt Hitchball 4000 -liftauskilpailu, Suomi pelaa Kimbleä-turnaus ja heinäpaalien tuunauskilpailu.

Haaste on heitetty ja vielä ehtii kehittämään uutta. Ripeä kannattaa kuitenkin suunnitelmissa olla, vuosi kuluu nopeasti.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi