Perjantaina Huhdin koululla näytti rauhalliselta. Torstaina koulun ympäristössä liikkui useita poliisiautoja.
Huhdin koulu, Kirkonkylän koulu', Väinö Linnan lukio (muokattu 21.11.2022) Urjalan Ylläpito

Yläkoululaiset antaneet poliisille useita perättömiä vinkkejä

Sini Ovaskainen, Olli Ristimäki

Oppilaiden pikaviestiryhmässä pilailumielessä esitetty koulu-uhkaus toi torstaina poliisit Kirkonkylän ja Huhdin kouluille Urjalassa. Poliisi ei alun alkaenkaan pitänyt viestiä tosiasiallisena uhkana, mutta lähetti kuitenkin sekä siviili- että virkapukuisia poliiseja paikalle.

Tekijät löydettiin ja he kertoivat poliisin kuulustelussa uhkauksen olleen läppää. Tekijät ovat kaksi yläasteikäistä Urjalan yhtenäiskoulun oppilasta. Toista epäillään laittomasta uhkauksesta ja toista aiheettomasta vaarailmoituksesta.

Poliisi oli saanut koulu-uhkauksesta nimettömän vinkin netissä ja ilmoitti asiasta keskiviikkona Urjalan yhtenäiskoulun rehtorille Marko Nevalaiselle. Uhkauksen mukaan Urjalan yhtenäiskoulussa tapahtuisi jotain torstaina. Torstaina vietettiin kaikkien yhtenäiskoulun yksiköiden, eli Huhdin koulun, Kirkonkylän koulun ja Väinö Linnan lukion yhteistä joulujuhlaa Kirkonkylän koululla.

– Korostin sitä, että meidän mielestämme vinkki oli huuhaata. Mutta koska koululla huolestuttiin, ehdotin, että joulujuhlaan tulee kaksi siviilipukuista poliisia, ja se on samalla poliisin näkökulmasta harjoitus, kertoo rikoskomisario Ossi Kaario Valkeakosken tutkintayksiköstä.

Opettajat olivat tietoisia tilanteesta, ja myös koululla käytiin läpi turvallisuussuunnitelmat. Poliisin läsnäolon tarkoituksena oli rauhoittaa opettajia. Tekijät tulivat ilmi, kun oppilaat alkoivat puhua. Samalla tilanteesta lähti oppilaiden vanhemmille ristiriitaisia tietoja, koska poliisi ohjeisti koulua olemaan tiedottamatta uhkauksesta etukäteen.

– Punnitsin, että ilmoittaminen etukäteen olisi aiheuttanut enemmän haittaa ja paniikkimielialaa. Perättömien uhkausten pontimena voi olla esimerkiksi se, että koulupäivä perutaan. Kun näin tapahtuu, ilmiö ruokkii itse itseään ja huuhaailmoituksia tehdään entistä enemmän, sanoo Kaario ja jatkaa:

– Tämän tapauksen selvittelyssä on käynyt ilmi, että vinkin antaja on tehnyt perättömiä ilmoituksia aiemminkin ja että Urjalassa yläasteikäisissä on useita oppilaita, jotka ovat lähettäneet poliisille aiheettomia vinkkejä. Toivottavasti nuoret ymmärtävät, että vinkeillä on seurauksia. Ne aiheuttavat esimerkiksi turhia työtunteja, ja joku voi tarvita jopa kriisiapua.

Oppilaat vihaisia väärästä tiedosta

Yläkoululaisten ja lukiolaisten palattua joulujuhlan jälkeen Huhdin koululle koulun ulko-ovet lukittiin ja siviilipukuiset poliisit liikkuivat rehtorin kanssa käytävillä. Rehtori Nevalainen kertoo tarkastaneensa itse yhden oppilaan repun omien epäilyjensä perusteella ennen kuin tekijät saatiin selville. Oppilaille ja vanhemmille kerrottiin torstaina, että kyseessä on harjoitus. Iltapäivän oppituntien aikana tuli tieto, että uhkauksen tekijät on saatu selville. Tuolloin koululle saapui lisää poliiseja usealla poliisiautolla.

Rehtori Nevalainen kertoo monien oppilaiden olleen perjantaina vihaisia torstaisesta väärän tiedon antamisesta. Myös vanhemmilta on tullut Nevalaiselle viestejä.

– Konsultoin koko ajan poliisia, joka kehotti torstaina päivällä laittamaan vanhemmille viestiä harjoituksesta. Jälkeenpäin ajatellen viestin olisi voinut muotoilla toisinkin, mutta tiedottaminen tällaisessa tilanteessa on vaikeaa.

Perjantaina rehtori kiersi luokissa kertomassa oppilaille, että kouluun oli kohdistunut uhka, joka on poistunut ja että tilanteessa päätettiin toimia tiedottamalla ensin harjoituksesta. Sama viesti oli määrä lähettää myös vanhemmille perjantain aikana

Perjantaina Nevalaisen mukaan koulun ovet olivat jälleen auki ja järjestelyt normaalit.