hautaan siunaaminen (muokattu 21.11.2022) Urjalan Ylläpito

Elämästä pitää nauttia niin kauan kuin sitä riittää

Minna Mäkelä

Urjalassa siunataan hautaan vuosittain 80–90 ihmistä, tuplasti enemmän kuin vuoden mittaan on kastettavia lapsia. Häitä vietetään vielä harvemmin, ei edes kymmentä paria vuodessa vihitä avioliittoon.

Urjalassa perjantai ja lauantai ovat vakiintuneet tavallisimmiksi hautajaispäiviksi, vaikka toisinaan hautauksia on myös torstaisin ja sunnuntaisin. Siunaustilaisuus alkaa yleensä kello 12, mutta toisinaan se voi alkaa tuntia myöhemmin. Puoleenpäivään mennessä saattoväki yleensä jo ehtii hyvin Urjalaan.

Pyhäinpäivän alla vt. kirkkoherra Timo Kumpunen sanoo, että nykyaikana kuolemalla ei oikein ole sijaa eikä olemassaolon oikeutusta. Kuolema on kuitenkin aina läsnä.

– Kuolemasta ei saa silti tulla ihmiselle energiasyöppöä, sillä elämästä pitää nauttia. Elää elämää joka päivä kuin se olisi viimeinen, sillä joskus päivä on viimeinen.

Kumpunen sanoo, että kuoleman ajatteleminen kuitenkin vastuuttaa ihmistä suhteessa läheisiin. Olenko elänyt muiden ihmisten kanssa. Olenko käyttänyt aikani oikein. Mitä haluan itsestäni muistettavan.

Lue lisää Urjalan Sanomista 3.11.2016