demokratia, pääkirjoitus (muokattu 30.11.2022) Urjalan Ylläpito

Väärin käytettyä valtaa

Demokratia on arvokas asia ja edustuksellinen demokratia länsimaisen yhteiskunnan toiminnan perusta. Kunnanhallituksen jäsen Heidi Rytky arvosteli viime viikon lehdessä demokratiaan kuuluvan valitusoikeuden väärinkäyttämistä. Vastuutonta on myös edustuksellisen demokratian ylenkatsominen ja väärinkäyttö. Tätä nähtiin maanantain valtuustossa aivan liikaa.

Attendon hoivakotihanke on ollut elokuusta asti valtuutettujen Pasi Ruuska ja Ilpo Viitasaari intohimojen kohde. Erityisesti Ruuska on hyökännyt asiassa kunnanjohtajaa ja kunnanhallitusta vastaan yhä uudestaan, syyttäen heitä huonosta valmistelusta, asian salailusta sekä kunnanjohtajaa valehtelusta. Maanantain valtuustossa hän käytti kokouksen puolentoista tunnin kestosta yli puolet yksinpuheluunsa.

Vanhainkodin myyntipykälässä Ruuska heilui salin edessä yli 25 minuuttia banaanin kanssa omaan apinatarha-vertaukseensa ihastuneena. Lopuksi hän totesi ettei ainakaan halua sanoa pöydällä olevaan ehdotukseen jaa, mutta hetken kuluttua pöytäkirjaan merkittiin valtuuston yksimielinen vanhainkodin myyntipäätös ilman yhtään eriävää mielipidettä. Tähän lopputulokseen olisi päästy parissa minuutissa nyt käytetyn tunnin sijaan.

Myöskään hyvän tovin myyntiä ja Attendo-asian valmistelua vastaan puhunut Viitasaari ei saanut aikaiseksi vastaesitystä kunnanhallituksen esitykselle, vaikka sen perään erikseen kysyttiin. Mihin näillä parjauspuheenvuoroilla sitten pyrittiin?

Valtuutettu ei voi nauttia omasta äänestään ja mollata rajattomasti ketä tahansa, tekemättä edes vaihtoehtoisia esityksiä -oikeaan pohjaesitykseen- tai ymmärtämättä mitään kokoustekniikasta. Tällöin omat johdonmukaisuuden vaatimukset asettuvat melko outoon valoon. Kunnanjohtajan tai kunnanhallituksen erottaminen on kovinta valtuuston vallankäyttöä, ei sellaista tule heitellä tuosta vaan piruuttaan pikkuporukan nimillä ja monistetulla paperilla, johon on kuulakynällä korjattu ketä kulloinkin ollaan erottamassa.

Valtuutetut on valittu päättämään, vaikuttamaan, tekemään työtä kuntalaisten hyväksi. Kyseenalaistaminen kuuluu tehtävään. Jonkinlainen tyyli sekä kunnioitus kuitenkin pitää säilyä niin muita, tasavertaisia valtuutettuja kuin virkamiehiäkin kohtaan. Ei heidän alentamistaan ja aikansa tuhlaamista pyhitä se että toteaa itsekin olevansa apina. Ja ennen kaikkea äänestäjiä kohtaan, somessa voi heitellä mitä sylki suuhun tuo, populisoida vaikka mielenosoituksella, mutta riskinä on aina se, että joku uskoo.

Valtuuston puheenjohtajalla meinasi olla selkärankaa keskeyttää yksi maratonpuheenvuoro asian vierestä, mutta ei sitten ollutkaan. Ehkä hän ja muut valtuutetut vain odottavat kauden loppumista, kun antavat sirkuksen jatkua. Lähes ikävintä on se, että Attendo-asian kritiikissä on myös pointtia, mutta se vaan hukkuu luokattoman julkituonnin alle.

Näin demokratia ei toimi, vaikka sananvapautta täysimääräisesti käytetäänkin. Vapauteen kun kuuluu aina myös se vastuu.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi