Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Omenasato on runsas ja laadukas

Minna Mäkelä
Urjalan mehuasemalla Härmänkulmalla on tehty mehuja kolmen viikon ajan. Kesän omenasato alkaa olla jo pulloissa, ja nyt odotellaan syys- ja talviomenia. Jarkko ja Mia Melkkala kertovat, että omenalajikkeesta riippuen kymmenestä kilosta omenia saa 5–6,5 litraa mehua. Jauhoisemmista lajikkeista tulee vähemmän kuin kiinteistä syys- ja talvilajikkeista.

Omenasadosta riittää tänä vuonna purtavaa.

Minna Mäkelä
Urjalan mehuasemalla Härmänkulmalla on tehty mehuja kolmen viikon ajan. Kesän omenasato alkaa olla jo pulloissa, ja nyt odotellaan syys- ja talviomenia. Jarkko ja Mia Melkkala kertovat, että omenalajikkeesta riippuen kymmenestä kilosta omenia saa 5–6,5 litraa mehua. Jauhoisemmista lajikkeista tulee vähemmän kuin kiinteistä syys- ja talvilajikkeista.

Omenoista tehdään kahdenlaista mehua: puristamalla ja pastöroimalla. Pastöroitu mehu säilyy pitkälle ensi vuoteen viileässä, mutta pelkkä puristettu mehu on laitettava pakastimeen.

Omenasato on hyvä, mutta hunajasadosta ei samaa voi sanoa.

– Jos Suomessa tuotetaan tavallisesti kaksi miljoonaa kiloa hunajaa, niin nyt sitä on saatu siitä määrästä puolet. Joillakin tarhureilla hunajaa ei ole juuri ollenkaan. Meilläkin sitä on puolet vähemmän kuin viime vuonna, kertoo Jarkko Melkkala.

Lue lisää 15.9.2016 Urjalan Sanomista