ilkivalta, pääkirjoitus (muokattu 1.12.2022) Urjalan Ylläpito

Ilkivaltaa tekee vain idiootti

Olli Ristimäki

Urjalan Sanomien kesäkisaa varten kuudelle Urjalan kunnan omistamalle laavulle ruuvattiin seinään kyltti, jossa oli rastinumero. Vaikka tukevat alumiinipalat kiinnitettiin neljällä isolla ruuvilla koneella vääntäen, Lamminharjun laavulta kyltti katosi heinäkuussa. Tämä ei edes isosti yllättänyt.

Tällainen ilkivalta on kuitenkin pientä verrattua siihen, mistä Akaan varhaiskasvatuksen aluevastaava Mirva Ritari kirjoitti viime viikon Akaan Seudussa: päiväkotien pihoilla on oksenneltu terassille, tahrittu lasiovia räkimällä, rikottu pulloja pihalle ja poltettu puisia rakenteita. Lisäksi leikkivälineitä on rikottu niin, että ne voivat olla jopa vaarallisia leikkivälle lapselle.

Edelleen mainittu kyltin kähveltäminen on pientä verrattuna siihenkin, miten kesä-heinäkuun taitteessa Kontulassa Helsingissä varastetulla kaivinkoneella tuhottiin puisto, josta edellinen huvimaja oli poltettu ja skeittirampit viety pois jatkuvan ilkivallan takia. Kyseessä ei edes ollut ensimmäinen kerta Helsingissä, kun puisto tärvellään kaivinkoneella, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

Ilkivallan kustannukset ovat monissa kaupungeissa satojatuhansia euroja vuodessa, pääkaupunkiseudun kunnissa miljoonaluokkaa, eikä mikään pitäjä todennäköisesti näiltä turhaakin turhemmilta kustannuksilta välty. Urjalassa on lähimenneisyydessä tehty tihutöitä ainakin Lamminharjulla myös kyläyhdistyksen ylläpitämille rakenteille ja kentille sekä Laukeelassa urheilukentän katsomolle. Mitä kaikkea muuta sattuukaan, läheskään kaikki tuskin nousee julkisuuteen.

Ilkivalta, eli toisen omaisuuden tärveleminen tai häiriön aiheuttaminen, on rikos. Se on siinä mielessä myös käsittämättömintä rikollisuutta, ettei siitä koidu mitään hyötyä tekijälleen. Nuorilla typeryyksien pontimena voi olla jonkinlaisen hyväksynnän hakeminen lajitovereilta, mutta tällä tavoin hankitut pisteet eivät pitkän päälle ole tavoittelemisen arvoisia, eikä saajalleen eduksi. Myös nuorista suurin osa ymmärtää ilkivallan tekijän idiootiksi.

Kaikki ilkivalta ei suinkaan ole nuorten tekemää, myös aikuisilla erityisesti humalassa herää älyttömiä päähänpistoja. Kuitenkin käytöksen ja ajanvieton suitsiminen oikeille urille jo nuorena vähentää todennäköisyyttä hölmöillä aikuisenakaan.

Mirva Ritari aiheellisesti kysyy akaalaisilta vanhemmilta: tiedätkö missä lapsesi/nuoresi oikeasti iltaisin aikaansa viettää? Samasta asiasta pitäisi olla kiinnostunut kaikkien vanhempien, joka kylässä.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi