Yleinen Urjalan Ylläpito

Kaiken kansan Penttarit

Pentinkulman päivien päätapahtuma, Kirjan ja musiikin juhla lauantaina päättyi hienoon Lintukoto-musikaaliin. Raskaita aiheita, pääasiassa maahanmuuttokeskustelua käsitellyt esitys oli kirjoitettu ja sävelletty, mutta ennen kaikkea sovitettu ja näytelty upeasti. Ryhmä saapui paikalle aamuviideltä rakentamaan tekniikkaa, sovittamaan näytelmää esityspaikkaan ja valmistautumaan osuuteensa. Huolellinen valmistautuminen näkyi lopputuloksessa.

Pentinkulman päivien päätapahtuma, Kirjan ja musiikin juhla lauantaina päättyi hienoon Lintukoto-musikaaliin. Raskaita aiheita, pääasiassa maahanmuuttokeskustelua käsitellyt esitys oli kirjoitettu ja sävelletty, mutta ennen kaikkea sovitettu ja näytelty upeasti. Ryhmä saapui paikalle aamuviideltä rakentamaan tekniikkaa, sovittamaan näytelmää esityspaikkaan ja valmistautumaan osuuteensa. Huolellinen valmistautuminen näkyi lopputuloksessa.

Ennen kaikkea esityksen sanoma oli väkevä. Polarisoituneessa maahanmuuttokeskustelussa eri päissä nähdään vain oma kanta, unohtaen itselle sopivasti sekä hyvät puolet että ongelmat. Viittaus vanhustenhuollon tilaan ja työvoimapulaan suhteessa maahanmuuttajiin on myös osuva.

Joku näkijä piti näytelmää ja sen kohtauksia osin liian alleviivaavana. Yhteiskunnallisen keskustelun tila kuitenkin osoittaa, että joitakin asioita on vaikea sanoa liian selvästi ja yksinkertaistaen. Upean musikaalin olisikin suonut näkevän vielä useamman kuin juhlan kolmisensataa osallistujaa. Lisää väkeä olisi niin ikään mahtunut moneen muuhunkin tapahtumaan.

Pentinkulman päivien parikymmentä erilaista tapahtumaa ja kurssia keräsi järjestäjän arvion mukaan kaikkiaan parituhatta kävijää. Mukana oli paljon väkeä Urjalan ulkopuolelta ja monet ulkopaikkakuntalaiset kysyivätkin toimittajalta, käyvätkö urjalalaiset tapahtumissa. Siihen vastaaminen on vaikeaa, sillä samalla kun heistä osa käy, osa on päättänyt kategorisesti olla käymättä.

Se on sääli, sillä monen tapahtuman sisältö tarjosi paljon ajattelemisen aihetta sekä sivistystä. Vieroksuttu pääjuhlakin oli musikaalin lisäksi kaikilta muiltakin osin varsin kansantajuinen ja antoisa kokonaisuus. Periatteellinen vastustus onkin lähinnä yksilön oma menetys.

Jos joskus Pentinkulman päivien korkeakulttuurinen luonne on karkottanut osan kansasta, siitä on kuljettu pitkä matka kohti edelleen älyllistä, mutta helposti lähestyttävää tapahtumakokonaisuutta. Enää ei ole mitään syytä vihata tapahtumaa, joka kehittyessään saa myös entistä enemmän näkyvyyttä pitäjän ulkopuolella.

Toivottavasti tämä näkyy ensi vuonna Penttareiden juhlavuoden tapahtumissa yleisömenestyksenä.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi