Urjalan yhtenäiskoulu, yhtenäiskoulun rakentaminen (muokattu 1.12.2022) Urjalan Ylläpito

Vielä vähän venymistä

Yhtenäiskoulun harjannostajaistilaisuudessa toukokuun viimeisellä viikolla pääurakoitsijafirman toimitusjohtaja Keijo Karhu totesi, että uudisrakennus valmistuu jouluksi, jotta Urjalan sivistystoimella on välipäivinä edessään reipas muuttorumba.

Nyt on käynyt ilmi, että aikataulu ei sittenkään pidä.

Urjalan kunnan nettisivuilla julkaistiin viime perjantaina – vain vähän ennen kunnantalon kolmen viikon kesäsulun alkamista – tiedote, jonka mukaan yhtenäiskoulun rakentamiseen on myönnetty vähintään kahden kuukauden lisäaika. Syynä on betonin kuivumisen varmistaminen.

Peikko Finland Oy teetti Vahanen Oy:llä tutkimuksen Deltapalkkien kosteusteknisestä toimivuudesta välipohjarakenteissa. Tutkimustuloksista julkaistiin huhtikuussa artikkeli, jonka mukaan käytetyn betonin laatu vaikuttaa merkittävästi Deltapalkki-rakenteen kuivumisaikaan. Mitä enemmän betoniseoksessa on vettä, sitä pidempään tavoitekosteuden saavuttaminen kestää. Jotta päällystys ei vaurioidu, betonirakenteen pitää olla koko syvyydeltään riittävän kuiva ennen päällystystä.

Urjalan yhtenäiskouluhankkeen avainsana on ollut terveellinen kouluympäristö. Kunta edellytti sääsuojan käyttöä ennen katon ja julkisivun valmistumista, ja rakentamisen edetessä työmaalla on seurattu rakenteen kuivumista kosteusmittauksin. Tavoitteena on saada Urjalaan koulurakennus, joka pysyy terveenä koko sen elinkaaren ajan.

Terveellisyyteen liittyy myös rakennusaikataulun venyttäminen. Uuden tutkimustiedon valossa rakennusurakoitsija haluaa varmistaa, että yhtenäiskoulun välipohjan betoniset liitospalkit ovat kuivia ennen pintamateriaalien asentamista. Arvion mukaan lisäaikaa kuivumiseen tarvitaan vähintään kaksi kuukautta – mahdollisesti enemmänkin, mikäli kuivuminen ei edisty toivotusti.

Koulunkäynnin uudisrakennuksessa piti alkaa heti ensi vuoden alussa, mutta se siirtyy ainakin hiihtoloman yli tai jopa syksyyn 2017. Tämä on takaisku heille, jotka jo odottavat malttamattomina uuteen kouluun pääsyä.

Erityisesti Huhdin koulussa sisäilmaongelmista kärsiviä on paljon, ja parakkielämä on hankaloittanut koulun arjen sujumista. Minna Valkama kommentoi viime joulukuussa avin kumottua Huhdin koulun käyttökieltopäätöksen, että venyminen kestetään, kun palkinto on tiedossa vuoden kuluttua. Pettymystä on varmasti vaikea peitellä, kun palkinto nyt näyttää karkaavan kauemmas.

Kokonaisuutta ajatellen on kuitenkin onnenpotku, että uutta tutkimustietoa saatiin nyt, kun rakentaminen on vielä kesken ja kosteudenhallintaan voidaan vaikuttaa. Toivottavasti näin vältetään poikkeusolot ja venymisen tarve tulevaisuudessa.

Sini Ovaskainen
sini.ovaskainen@urjalansanomat.fi