pääkirjoitus, vuodeosasto (muokattu 1.12.2022) Urjalan Ylläpito

Hyviä kortteja pöydällä

Olli Ristimäki

Kun asioita alkaa tapahtua, niitä usein tapahtuu vauhdilla. Maanantaina valtuusto päätti luopua lähitulevaisuudessa omasta vuodeosastosta ja samalla alkaa konkretisoitua mahdollisuus, että Urjalaan voi nopeasti nousta kokonaan uusi hoivakoti, jota ei rakenna eikä hoida kunta. Isot muutokset hätkähdyttävät, mutta ovat ennen kaikkea iso mahdollisuus, jos niihin pystytään suhtautumaan oikein.

Eri tavoin jo vuosia pöydällä olleessa vuodeosastoasiassa vastakkain on loppuvaiheessa ollut kaksi hyvin perusteltua kantaa. Äänestys niiden välillä oli odotetun tiukka, ja sen olisi voinut ratkaista moni yksittäinen valtuutettu. Kun valinta on nyt kuitenkin syntynyt, on syytä nopeasti alkaa toimia, kuten kouluverkkoasiassa aikanaan: yhdistetään mahdollisimman pian jakaantuneet rivit tekemään töitä sen eteen, että valitusta ratkaisusta syntyy mahdollisimman hyvä.

Vuodeosastopäätöksellä pyritään varmistamaan hyvä ja tehokas vuodeosastohoito urjalalaisille myös uudessa sote-mallissa ja toisaalta saamaan nykyinen vuodeosasto tehokkaampaan käyttöön. Tämän käytön pohtiminen on kuitenkin melko alkutekijöissään, ja siihen on syytä ryhtyä nopeasti.

Mahdollinen uusi hoivakoti terveyskeskuksen kyljessä toisi sairaalanmäelle uudenlaisen sote-keskittymän, varsinkin jos vuodeosaston jalostaminen esimerkiksi puhuttuun tehostettuun palveluasumiseen saataisiin nopeasti suunniteltua. Synergiaetu olisi ilmeinen, ja kokonaisuus voisi olla aidosti elinkelpoinen uudessakin sote-mallissa. Oman vuodeosaston surkuttelu ei tuota mitään, mutta uuteen malliin kaivataan näkemyksiä.
Paljon asioita on vielä auki ja valmistuu ajallaan, kuten mitä vanhalle vanhainkodille tapahtuisi, millainen kapasiteetti uuteen tulisi ja millaisia muita yhteistyökuvioita seutukunnalle voisi syntyä. Se on kuitenkin selvää, että uuden hoivakodin rakentaminen olisi melkoinen kehityspotku kunnalle, kun uuden koulun valmistuessa alkaisi pian uusi suurprojekti kirkonkylälle.

Kun valtuusto makusteli teemaa ja nimeä kunnan uudelle strategialle, pelättiin kuulemma ”perheen kokoisen Urjalan” sulkevan ulkopuoliseksi juuri vanhukset. Nyt he ovatkin hieman yllättäen kaiken keskiössä, yhdessä uuden koulun saavien lasten kanssa. Kunnan imagolle uusi vanhainkoti ja vuodeosaston onnistunut käyttösaneeraus olisi hieno jatkumo yhtenäiskoululle. Paljon valmistelua ja viisasta päätöksentekoa tarvitaan, mutta aika hyviä kortteja on nyt jaettu, oikein pelattavaksi.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi