Meeri Saaren 8. sija Helsingin olympialaisten kuularingissä on sijoitus, jota kukaan suomalainen naiskuulantyöntäjä ei ole tähän mennessä pystynyt päihittämään. Aleksi Ojala lähtee elokuussa Rioon kävelemään 50 kilometrin kuninkuusmatkaa.
aleksi ojala, olympialaiset (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Aleksi tapasi vuoden 1952 olympiakävijän Meeri Saaren

Minna Mäkelä

Rion olympialaisten 50 kilometrin kävelyyn valmistautuva Aleksi Ojala kutsui itsensä kylään vuoden 1952 olympialaisissa kuulantyönnössä kisanneen Meeri Saaren luo. Kaksikko tapasi toisensa Reikonlinnassa, missä Meeri nykyään elelee. Ikää kuulantyönnön kahdeksankertaisella Suomen mestarilla on 90 vuotta.

Meeri Saari työnsi Helsingin kisoissa ennätyksensä 13,02 ja sijoittui 8:nneksi. Sijoitus suomalaisnaisten kuulassa olympiatasolla on edelleen rikkomatta.

Meeri kertoo, että hänen kuulantyöntö- ja kiekonheittotaitonsa olivat peräisin maatalossa tehdyistä töistä. Sormet voimistuivat, kun lypsi päivittäin käsin 5–6 lehmää ja hauikseen kertyi voimaa heinäpellolla ja navettatöissä.

– Kuula oli odottamassa porstuassa. Työnsin sitä pihalla ja heitin kiekkoa tielle päin. Kiekko osui mennessään puihin, joihin jäi jäljet, hän muistelee.

Aleksi kertoi visiitillään Meerille tämän hetken harjoittelustaan.

– Viime lauantaina kävelin Taivassalossa harjoituksissa 40 kilometriä ensimmäisen kerran alle kolmessa tunnissa, mikä lupaa hyvää.

Lue lisää 2.6.2016 Urjalan Sanomista