Esko Salo on omistanut talon kirkonmäestä yli 50 vuotta. Siitä tullee vakituinen koti sitten kun ei autolla ajo enää onnistu. – Toivottavasti saisi kotona olla, ja lähtö tulisi kerrasta. Jos pää pettää ja joutuu laitokseen, se on muiden murhe, mutta jos pää pelaa, on siellä päivät pitkiä.
Urjalalaiset, urjalan historia (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Esko Salo ei malta olla jouten

Olli Ristimäki

Esko Salo on katsonut Urjalan menoa kauan. Sota-aikaa ja vuoden Kemijärven reissua lukuun ottamatta hä on elänyt elämänsä Urjalassa ja tuli kaikille tutuksi ensin radioiden ja televisioiden, sittemmin mopojen ja polkupyörien korjaajana. Salon pyöräliike sulki ovensa 20 vuotta sitten, mutta hän on tullut töihin silti lähes joka aamu.

Radioden korjaaminen kiinnosti jo sota-aikana ja siihenkin saattoi perehtyä Kansanvalistusseuran kirjeopiston kautta. Radioliikkeen Salo perusti vuonna 1951, ja teki töitä ensin nykyisen seurakuntatalon takana olevassa rakennuksessa. Vuonna 1962 hän osti entisen osuuskaupan rakennuksen kirkonmäestä, missä työskenteli aina vuoteen 1996 saakka.

Salo ei lähtenyt uuden radio- ja televisiotekniikan mukaan, mutta ihmiset olivat jo sitä ennen tuoneet hänelle korjattavaksi myös polkupyöriä ja mopoja. Korjaustöitä riitti koko ajan enemmän kuin olisi ehtinyt tekemään. Lopulta vuonna 1996 Salo sulki liikkeen ovet, 72-vuotiaana.

Lue lisää Esko Salosta Urjalan Sanomien kesälehdestä 2.6