Yleinen Urjalan Ylläpito

Vuodeosasto haastaa järkeä ja tunnetta

Etelä-Pirkanmaalle esitetään yhteistä isoa vuodeosastoa Pirkanmaalle vuoden 2018 lopusta alkaen, samaan saumaan jossa pitäisi alkaa uusi soteaika maakunnallisin järjestelyin. Akaan ja Urjalan yhteisen perusturvalautakunnan kokouksen lopputulos vuodeosaston suhteen ei ollut yllättävä: Urjalan edustajat haluavat pitää oman osastonsa ja Akaan edustajat haluavat yhteisen osaston Valkeakoskelle. Naapurikaupunginkin valmistelussa on lautakuntajäsenet evästetty hyvin: omaa vuodeosastoa ei ole vara rakentaa, joten Valkeakoskea on äänestettävä.

Etelä-Pirkanmaalle esitetään yhteistä isoa vuodeosastoa Pirkanmaalle vuoden 2018 lopusta alkaen, samaan saumaan jossa pitäisi alkaa uusi soteaika maakunnallisin järjestelyin. Akaan ja Urjalan yhteisen perusturvalautakunnan kokouksen lopputulos vuodeosaston suhteen ei ollut yllättävä: Urjalan edustajat haluavat pitää oman osastonsa ja Akaan edustajat haluavat yhteisen osaston Valkeakoskelle. Naapurikaupunginkin valmistelussa on lautakuntajäsenet evästetty hyvin: omaa vuodeosastoa ei ole vara rakentaa, joten Valkeakoskea on äänestettävä.

Kuitenkin heti etukäteen juntatun kokouksen jälkeen alkaa Urjalassa pakittelu: en tainnutkaan olla sitä mieltä mitä äänestin. Ketä tässä nyt oikein yritetään huijata, tai miellyttää? Jos järkisyyt yhteisen ratkaisun puolesta tuntuvat liian painavilta, miksi sitten hurskastella yhteisrintamassa?

Ehkä siksi että asiaan liittyy paljon tunnetta ja käytännöllinen keskustelu asiasta aiheuttaa eripuraa ja moitteita. Asetelma on hankala kun edelleen levällään olevasta sote-ratkaisusta ja sen vaikutuksista tiedetään liian vähän, ja silti päätöksiä pitää tehdä kuntien omista lähtökohdista. Yhteistoiminta Akaan kanssa tässä asiassa olisi vaikeaa ilman tulossa olevaa hallintomuutostakin, sillä Akaalla ei ole halua alkaa rakentaa vuodeosastoa ja heidän on paljon helpompi kurottaa Valkeakoskelle, missä potilaat saavat parempaa hoitoa. Urjalaan jäisi tällöin liian iso osasto omiin tarpeisiin, joka olisi lähellä, mutta tehoton. Sitä ei muuta toimivaksi eläkeläisten vaatimuksetkaan.

Yhteisen vuodeosaston sijoittamista Valkeakoskelle puoltaa kaksi keskeistä seikkaa, jotka liittyvät myös toisiinsa: vuodeosastolla on aina aluessairaalatason palvelut, ja lisäksi vahva vuodeosasto ennen sote-muutoksia takaisi todennäköisesti sen säilymisen seutukunnalla. Vastaan pistää kuitenkin keskeisesti Valkeakosken saavuttamattomuus Urjalasta käsin, kun julkista liikennettä ei käytännössä ole.

Urjalan päättäjiä on kansalaisten kommenteissa kehotettu ottamaan käteen sekä järki että tilinpäätöksissä ylimääräiseksi jääneet rahat. Ehkä niillä voitaisiinkin nyt säilyttää oma vuodeosasto riippumatta naapurien ratkaisuista. Samalla kuitenkin otettaisiin riski että sote-uudistuksen yhteydessä joku muu kuitenkin päättäisi Urjalan puolesta, eikä silloinkaan varmaan mennä linja-autoaikataulu edellä. Urjalan vuodeosaston tilalle voisi tulla esimerkiksi tehostetun palveluasumisen paikkoja, joille myös on tarvetta.

Takavuosien dementiaosastokaavailut haudattiin tilojen epäsopivuuden takia, mutta toisenlaiseen käyttöön tiloja voisi jalostaa. Kuten jo silloin aikaisemmin kysyttiin, halutaanko läheisten olevan lähellä ollessaan vuodeosastolla, vai ennen sitä hyväkuntoisina ja hoidossa, joka voi ehkäistä vuodeosastolle päätymisen. Tästä voidaan keskustella, ja päättääkin vielä paikallisesti, kohta päätöksiä todennäköisesti ohjaa joku muu.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi