Ma. perusturvajohtaja Elina Anttila sanoo, että vuodeosastosta on tehtävä periaatepäätös, jonka pohjalta jatketaan, vaikka päättäjillä ei ole käytössään kaikkea mahdollista tietoa eri vaihtoehdoista.
vuodeosasto (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Yhteinen vuodeosasto ykkösvaihtoehto

Minna Mäkelä

Akaan ja Urjalan yhteinen perusturvalautakunta käsittelee tiistai-iltana yhteistoiminta-alueen vuodeosastojen kohtaloa. Ma. perusturvajohtaja Elina Anttila esittää lautakunnalle, että Akaan yhteistoiminta-alueen vuodeosastopalvelut keskitetään Etelä-Pirkanmaan yhteiselle vuodeosastolle Valkeakoskelle. Uusi vuodeosasto valmistuisi joulukuussa 2018, kun näillä näkymin uuteen sote-malliin siirrytään Suomessa vuoden 2019 alussa.

Rahoitusmallina tässä vaihtoehdossa on kiinteistöyhtiö, josta Valkeakoski omistaa 49,5 prosenttia, Akaa 35,5, prosenttia ja Urjala 15 prosenttia. Kunnat eivät sitoudu ostamaan tiettyä hoitopaikkamäärää vaan hoitopaikkoja käytetään tarpeen mukaan, ja laskutus perustuu toteutuneeseen käyttöön.

Perusturvajohtaja sanoo, että säästöt saadaan Valkeakoski-vaihtoehdossa henkilöstökuluista. Henkilöstön tarve on nyt 95 henkilötyövuotta, tulevaisuudessa pärjättäisiin 73 henkilötyövuodella.

– Säästö on vuodessa noin miljoona euroa. Lisäksi säästöä syntyisi 100 000 euroa potilaiden siirtämisen suunnittelusta ja saman verran potilaiden kuljettamisesta.

Vuodeosastopalvelujen tuottamisessa on arvioitu kolme eri vaihtoehtoa: Etelä-Pirkanmaan yhteisen vuodeosaston lisäksi Toijalassa sijaitseva, uusi 40-paikkainen vuodeosasto sekä Urjalan vuodeosaston käyttö ja tarvittavien lisäpaikkojen hankkiminen muilta palveluntuottajilta.

Etelä-Pirkanmaan yhteistä vuodeosastoa perustellaan hoidon laadun ja potilasturvallisuuden paranemisella nykyiseen verrattuna, koska saatavissa olisi lääkäri-, laboratorio- ja kuvantamispalveluja kaikkina vuorokauden aikoina. Elina Anttila on sitä mieltä, että näitä palveluita vailla olevilla vuodeosastoilla ei ole tulevaisuutta, kun Suomessa siirrytään uuteen sote-malliin.

Valtuustojen on määrä päättää vuodeosastosta vielä tässä kuussa.

Lue lisää 4.5.2016 Urjalan Sanomista