Yleinen Urjalan Ylläpito

Tarkkana löysän rahan kanssa

”Kunnan talous painumassa rajusti pakkaselle”, kirjoitettiin tässä lehdessä elokuussa 2012, kun kuluvan vuoden suunta alkoi hahmottua. ”Budjettiesitys on 600 000 euroa pakkasella, investoinnit kasvavat tulevina vuosina. Ylimääräinen valtion raha jäi saamatta”, kirjoitettiin saman vuoden lopulla tulevasta. ”Urjala voi olla kriisikunta jo tämän vuoden lopussa” uumoiltiin kesäkuussa 2013, kun alijäämä näytti painuvan vuoden lopussa yli viiden miljoonan.

”Kunnan talous painumassa rajusti pakkaselle”, kirjoitettiin tässä lehdessä elokuussa 2012, kun kuluvan vuoden suunta alkoi hahmottua. ”Budjettiesitys on 600 000 euroa pakkasella, investoinnit kasvavat tulevina vuosina. Ylimääräinen valtion raha jäi saamatta”, kirjoitettiin saman vuoden lopulla tulevasta. ”Urjala voi olla kriisikunta jo tämän vuoden lopussa” uumoiltiin kesäkuussa 2013, kun alijäämä näytti painuvan vuoden lopussa yli viiden miljoonan.

Nyt kirjoitetaan, että tilinpäätös on kaksi miljoonaa voitollinen, alijäämä on katettu ja Urjalan veroprosentti voisi jopa laskea. Kukapa olisi muuan vuosi sitten uskonut. Budjetin ylijäämä on tulosta kaikkien hallinnonalojen säästöistä ja kulukurista, sekä myös asioiden järkeistämisestä. Tähän kuuluu muun muassa syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen, jonka ansiosta on onnistuttu säästämään kalliimmissa palveluissa. Suunnitelmallisen työn avulla työttömyyden hoidon ja toimeentulotuen kulut laskivat viime vuonna yli 200 000 euroa.

Kolikko on kuitenkin aina kaksipuolinen. Nyt saavutetusta ylijäämästä ja kulusäästöistä osa on tullut Akaan sote-sektorin tehostamisesta, mikä on tarkoittanut yksiköiden sulkuja ja henkilöstön vähentämistä muun muassa Urjalan vanhainkodilta. Tätä kautta urjalalaiset eivät välttämättä niin välittäisikään kunnan ylijäämää kerätä; terveys- ja vanhuspalvelujen toimivuus kun koskee useimpia ennemmin tai myöhemmin. Urjalassa on väläytelty hoitajasupistusten paikkaamista Urjalan omalla rahalla, kuten lääkäreiden kohdalla on jo tehtykin.

Veroprosentti on jokavuotinen kuuma peruna ja kurssin käännyttyä veroprosenttien alentaminen nousee väkisin esiin. Sitä pitääkin harkita, pelkästään johdonmukaisen päätöksenteon nimissä. Kun veronalennusta mietitään, kannattaa kuitenkin pitää pöydällä myös se vaihtoehto, että samalla äyrillä parannettaisiin tarkkaan harkitusti palveluja. Kun yhden veroprosentin vaikutus on kunnan tuloissa noin 700 000 euroa, voidaan laskea, että puolenkin äyrin kertymällä palkkaisi vaikka aika monta hoitajaa. Kumpaa kuntalaiset lopulta arvostaisivat enemmän, sekin riippuu varmasti siitä, keneltä kysytään.

Tulevaisuudessa urjalalaisia on huolettanut muun muassa yhtenäiskoulusta lankeavan velan takaisinmaksumahdollisuudet. Hallinto- ja talousjohtaja on aiemmin sanonut, että nykyinen veroprosentti riittää lainojen takaisinmaksuun suunnitellussa ajassa, jos muita isoja investointeja ei käynnistetä. Äyrin laskeminen vaatisi siis vähintään investointien jäädyttämistä sekä yhtä tehokasta säästökuuria myös tulevina vuosina. Sen toteuttaminen voi olla vaikeaa.

Joka tapauksessa seuraavan budjetin laadinnassa on aiempaa enemmän liikkumavaraa, mikä on seurausta aiemmista hyvistä päätöksistä ja hyvästä työstä. Kiitos niistä niin luottamushenkilöille, viranhaltijoille kuin kunnan työntekijöillekin.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi