Nuutajärven lasikylä, pääkirjoitus (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Nuutajärvelle tehdään tilaa jollaista tarvitaan

Olli Ristimäki

Nuutajärven lasikylän uusi vaihe vaikuttaa entistä lupaavammalta, kun Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö on nyt saanut kiinteistöt haltuunsa ja hakee samaan aikaan toimintansa veturiksi vakituista asiamiestä sekä alkaa remontoida rakennuksia.

Uusi vaihe on hyvä jatkumo toissa vuonna päättyneelle Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hankkeelle, ja samalla kehittämistä päästään jatkamaan hieman toisenlaisesta näkökulmasta.

Säätiön suunnitelmissa on keskeisessä roolissa se, mitä päättyneestä projektista jäi puuttumaan: paikan päällä näkyvä konkretia. Projektin puitteissa ei ollut mahdollista rahalla laittaa paikkoja kuntoon, ja talkoovoima ei siihen riittänyt. Tapahtumia ja toimintaa syntyi paljon, markkinointiin panostettiin, mutta pysyvät jäljet miljööseen jäivät vähäisemmiksi.

Rakennuskantaan toivottiin kohennusta Fiskarsilta, mutta alueesta luopuminen kokonaan oli odotettavissa oleva ratkaisu. Onneksi iso yhtiö ei siinä hakenut voittoa, vaan panokset annettiin säätiölle mahdollistaen kehityksen jatkuminen.

Vaikka Antero Tammistokin muistuttaa, että toiminta on tärkeintä ja rakennukset antavat vain puitteet, pitää puitteiden olla kunnossa, jotta toiminnalle on paikka. Käyttökelpoinen tila on jo käytössä, ja uutta pitää kunnostaa juuri siten kuin nyt ollaan tekemässä: huolellisesti suunnitellen ja miettien, millaista tilaa tarvitaan. Tämä on ainoa vaihtoehto, kun resursseja on rajallisesti.

Muukin miljöön kohentaminen on Tammiston mukaan prioriteeteissa korkealla. Tehdasalueen puskat ja pielet aiotaan laittaa kuntoon, puita kaataa ja pihoja kunnostaa. Kiinteistöyhtiön nokkamies kuitenkin muistuttaa, että säätiön rahkeet riittävät vain omien nurkkien kuntoon laittamiseen, ja toivoo innostuksen ja esimerkin tarttuvan kylään vaikuttaen ympäristön ilmeeseen laajemminkin.

On varmasti hyvä linja pyrkiä pitämään kiinni toimijoiden yhteydestä taiteeseen, mutta tilojen täyttö- ja käyttöasteen kannalta säätiön on syytä olla myös avarakatseinen. Rautakouria ei alueelle ymmärrettävästi haluta, mutta on monenlaista muuta toimintaa, ehkä tuotantoakin, joka ei riitelisi alueen identiteetin kanssa.

Jos joku yritys jo nyt tuntee kutsumusta Nuutajärvelle, voisi tilojen suunnitteluun päästä jopa mukaan. Suunnittelussa kerrotaan olevan sellainen henki, jossa radikaalit ratkaisutkaan eivät ole mahdottomia ja vakavasti liikkellä oleva vuokralaisehdokas saattaisi saada omia tarpeitaan mukaan punnittavaksi.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi