Yleinen Urjalan Ylläpito

Joulu on taas täällä – ja aivan ajallaan

Joulu on ovella, vaikka juurihan se äsken oli. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika tuntuu kuluvan. Silti takana on saman verran päiviä kuin edellistenkin joulujen välillä oli.

Joulu on ovella, vaikka juurihan se äsken oli. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika tuntuu kuluvan. Silti takana on saman verran päiviä kuin edellistenkin joulujen välillä oli.

Jouluun valmistautumista on tällä kertaa vähän häirinnyt leudoin sää miesmuistiin. Joululaulujen tunnelmaan rekiretkineen on hankalaa laskeutua, kun vesisade rummuttaa ikkunapeltejä, nurmikko on vihreä ja maa musta.

Valtaosa ihmisistä kuitenkin joka tapauksessa valmistautuu jouluun. Vuodenloppu on aikaa, jolloin muistetaan muita, mutta hemmotellaan myös itseä. Takana on monella työteliäs vuosi tai sitten on pitänyt painia työttömyyden ja sen aiheuttamien hankaluuksien kanssa. Jokaisella on ollut tänäkin vuonna omat ilonsa ja murheensa.

Joulun aika on parhaimmillaan hyvää mieltä ja yhdessäoloa. Kaikilla ei kuitenkaan ole perhettä tai ystäviä, joiden kanssa viettää juhlaa. Osa taas haluaa ehdottomasti olla jouluna itsekseen, vaikka seuraa olisikin tarjolla.

Kaikki eivät vietä joulua ja onpa niitäkin, jotka eivät vain pidä joulusta. Makuja on monia. Koska niin on, pitää jokaiselle sallia omanlaisensa joulu.

Viime tipan ryntäily ostoksilla aattoaamuna voi olla rentouttavaa, jos sellaisesta sattuu tykkäämään. Toiselle ei joulu tule ilman kaakelisaumojen jynssäämistä hammasharjalla. Kolmas makoilee jo hyvissä ajoin kaiket illat viltin alla sohvalla suklaalevy ja kirja kädessä pikku torkkuja odotellen. Lepäilijä silmäilee vain hyväntahtoisesti villakoiraa, joka pilkistää kirjahyllyn alta.

Oli sitten millainen joulunviettäjä tahansa, juhlan syvintä olemusta kannattaa kantaa mukanaan myös uudenvuoden ja joulun välillä.

Ehkä kaikkein karuinta on muistaa kanssaihmisiä ylenpalttisesti jouluna ja jättää heidät sitten oman onnensa nojaan, kunnes seuraava joulu kolkuttaa ovelle. Jouluna muistaminen ikään kuin pyhittää koko vuoden ja sen jälkeen ei tarvitse enää kuukausiin soittaa, käydä kylässä, kysellä kuulumisia tai tarjota apua.

Jouluun liittyvää hyvää tahtoa voi harjoitella, jotta sitä riittää sittenkin, kun arki alkaa taas täydellä teholla loppiaisen jälkeen. Sillä siihen asti piisaa joulua. Huomenna on tosiaan vasta jouluaatto, vaikka hätäisimmät ovat joulusta kylliksi saaneita jo iltasella pukin käynnin jälkeen.

Mukavaa joulun aikaa ja mahtavaa uutta vuotta meille kaikille!

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi