joulu, liikenne (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Menoliikenne vilkkaimmillaan tiistaina ja keskiviikkona

Joulun menoliikenteen arvioidaan olevan vilkkainta tiistaina 22.12. ja aatonaattona 23.12. Liikenneviranomaiset suosittelevat liikenteeseen lähtijöitä muistamaan joulumielen lisäksi maltin ja turvavälit. Joululiikenteeseen lähdetään näillä näkymin lauhassa ja sateisessa säässä.

Vuodenaikaan nähden joulun liikenne on vilkasta, vaikka määrältään vain puolet esimerkiksi juhannusliikenteestä. Maanteille ei odoteta tänä vuonna kovia ruuhkia. Vaihtelevat säät ja kelit sekä pimeys sen sijaan saattavat hidastaa matkantekoa ja lisätä onnettomuusriskiä.

Joulun menoliikenteen odotetaan vilkastuvan tiistaina 22.12. kello 13 alkaen ja pysyvän vilkkaana iltaseitsemään asti. Vilkkaimmaksi joululiikenteen päiväksi ennustetaan aatonaattoa, keskiviikkoa 23.12. Menoliikenteen odotetaan aatonaattona painottuvan kello 11–17 välille. Joulun menoliikenteessä vilkkaimpia teitä ovat Helsingistä pois johtavat tiet Hämeenlinnan, Lahden ja Porvoon suuntaan.

– Nopeudet saattavat Etelä-Suomen pääteillä hieman laskea ja myös isojen kaupunkien lähialueille voi kertyä lyhyitä jonoja menoliikenteen vilkkaimpina tunteina. Liikenne sujuu kuitenkin todennäköisesti varsin hyvin, mikäli ajokeli on normaali ja liikenneonnettomuuksilta vältytään, kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius.

Pitkänmatkan liikenteen lisäksi taajamien lähellä on runsaasti asiointiliikennettä joulunaluspäivinä. Jouluaattona liikkeellä ovat lyhyitä matkoja kulkevat ja hautausmailla kävijät.

Joulunvietosta palaillaan kotipaikkakunnille tasaisesti tapaninpäivästä lähtien. Paluuliikenteen vilkkain päivä on sunnuntai 27.12. Sunnuntaina liikenteen määrä lähtee kasvuun heti aamusta ja pysyy vilkkaana iltaan asti. Huippu ajoittuu kello 12–20 välille.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan joulun menoliikenne alkaa lauhassa säässä. Pilvisyys on runsasta ja ennen joulua maan yli kulkee useita sadealueita. Maan etelä- ja länsiosassa sateet tulevat enimmäkseen vetenä, aivan idässä ja pohjoisessa myös räntänä ja lumena. Etelä-Suomessa lämpötila pysyttelee ennen joulua pääasiassa plussan puolella.