Yleinen Urjalan Ylläpito

Urjalan on nyt aika pitää puolensa

Sote-ratkaisu on nytkähtänyt eteenpäin, ja maan hallitus on päättänyt viimein, että Suomeen muodostetaan 18 itsehallintoaluetta, joista 15 järjestää itse alueensa sosiaali- ja terveyspalvelut. Urjala on osa Pirkanmaata ja on luultavasti osa Pirkanmaan itsehallintoaluetta vuoden 2019 alusta.

Sote-ratkaisu on nytkähtänyt eteenpäin, ja maan hallitus on päättänyt viimein, että Suomeen muodostetaan 18 itsehallintoaluetta, joista 15 järjestää itse alueensa sosiaali- ja terveyspalvelut. Urjala on osa Pirkanmaata ja on luultavasti osa Pirkanmaan itsehallintoaluetta vuoden 2019 alusta.

Viime lehdessä kunnanjohtaja Hannu Maijala maalasi esiin pahimman mahdollisen vaihtoehdon siinä tapauksessa, että Pirkanmaan itsehallintoalue haluaa keskittää sosiaali- ja terveyspalvelunsa Tampereelle ja sen lähikuntiin. Tuolloin Urjala voi menettää jopa lääkärin ja hammaslääkärin vastaanotot sekä neuvolapalvelut, jotka tällä hetkellä ovat saatavilla Akaan isännöiminä kirkonkylässä.

Jos nyt päätetty sote-malli romuttaa lähipalvelut tällä tavalla, ja pakottaa urjalalaiset lääkäriin ja neuvolaan kymmenien kilometrien päähän, on se pitäjälle isku, jonka seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Jo nyt pitäjän äärilaidoilta joudutaan arkisin tulemaan lääkäriin kilometrikaupalla, ja viikonloppuisin päivystys on Valkeakoskella saakka.

On syytä kysyä, kuka haluaa muuttaa Urjalaan, jos ihmisille oleelliset lähipalvelut muuttuvat kaukopalveluiksi.

Tähän saakka on totuttu seuraamaan voimattomina katseella, kun valtio on lopettanut asiakaspalvelupisteensä Urjalassa poliisista Kelaan. Valtion vastaus palveluiden kutistuessa on verkko – sieltä palvelut saa jokainen kansalainen, eikä tarvitse yhtäkään elävää sielua tarpeillaan vaivata. Niin halpaa ja sisäsiistiä.

Terveydenhuollossakin kehitetään kiivaasti palveluita, joiden avulla ihminen itse hoitaa pienet terveydelliset ongelmansa ja vaivojensa seurannan kotona koneen ääressä, mutta niin kauan kuin se vielä toistaiseksi on jonkinlaista utopiaa, tarvitaan lähipalveluita ja oikeita ihmisiä. Ja senkin jälkeen on kuntalaisia, jotka eivät omista tietokonetta tai osaa sitä käyttää.

Kun mitään tärkeitä sote-päätöksiä ei vielä ole tehty, on kunnan päättäjien otettava asiaan tiukka kanta ja pidettävä Urjalan puolia. Päättäjien tehtävä on vaatia, että palvelut säilyvät kohtuuetäisyydellä omassa kunnassa myös tulevaisuudessa.

Jos merkittävät lähipalvelut katoavat, Urjalan asukasluvun on aika mahdotonta odottaa kasvavan. Ei, vaikka tänne rakennettaisiin millainen kuituverkko tai yhtenäiskoulu. Jos peruslähipalvelut viedään, viedään myös pohja markkinointi-iskuilta.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi