pääkirjoitus, sähkökatkot (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Paristoradio, taskulamppu ja villasukat

Minna Mäkelä

Talvi onnistui yllättämään taas. Perjantaina alkoi sulaan maahan sataa märkää ja painavaa lunta, joka taivutti puut painonsa alla sähkölinjoille. Kymmenettuhannet taloudet olivat yhtäkkiä vailla sähköä Pirkanmaalla ja keskisessä Suomessa. Juupajoki pääsi hetkeksi parrasvaloihin kuntana, joka pimeni kokonaan ja missä jouduttiin vakavasti harkitsemaan jopa vanhainkodin evakuointia.

Talvi onnistui yllättämään taas. Perjantaina alkoi sulaan maahan sataa märkää ja painavaa lunta, joka taivutti puut painonsa alla sähkölinjoille. Kymmenettuhannet taloudet olivat yhtäkkiä vailla sähköä Pirkanmaalla ja keskisessä Suomessa. Juupajoki pääsi hetkeksi parrasvaloihin kuntana, joka pimeni kokonaan ja missä jouduttiin vakavasti harkitsemaan jopa vanhainkodin evakuointia.

Lumentulo koetteli myös Urjalaa. Viikonvaihteessa sähköttä oli lukuisia talouksia Urjalassakin.

Tapaninpäivänä neljä vuotta sitten keli piteli pitäjää huomattavasti kovemmalla kouralla. Tuolloin osassa Urjalaa ihmiset olivat ilman sähköä viikon verran, mikä tuntuu nykymaailman aikana kohtuuttomalta. Mutta kun tietää, että sähköviat korjataan käsipareilla jalkapatikassa, viikko ei enää tunnu kovin pitkältä ajalta vikojen määrään suhteutettuna.

Sähkökatko aiheuttaa ongelmia nopeasti vesi- ja viemäriverkkoon, puhelin- ja nettiyhteyksiin. Ilman sähköä olemme helposti kädettömiä. Sähkövioista ei kuitenkaan päästä ennen kuin johdot ja kaapelit on kätketty maahan.

Urjalassa viisastuttiin joulun ajan myterin jälkeen. Vanhainkodissa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla ei tarvitse enää pelätä sähkökatkoja, sillä kiinteistöissä kytketään päälle polttoaineella toimiva varavoima, mikäli sähkö verkosta katoaa. Ikäihmisten ja sairaiden ei tarvitse ainakaan palella pimeässä.

Myös ruokahuolto pelaa, sillä keskuskeittiö toimii vanhainkodilla.

Sivummalla Urjalassa asuu edelleen iäkkäämpääkin väkeä, jonka hyvinvoinnista erityisesti on huolehdittava poikkeusoloissa. Neljän vuoden takaisen episodin jälkeen kunnassa todettiin, että asukkaat tavoitetaan parhaiten kyliin lähetettävillä autoilla, joista megafonilla tiedotetaan, missä pitäjässä mennään. Sama viisaus pätee yhä.

Talven ollessa vasta alkutaipaleella tuleviin hankaluuksiin kannattaa varautua ennakolta. Tärkeimpiä tavaroita kotona on paristoradio, jota kuuntelemalla pysyy selvillä poikkeustilanteesta.

Taskulamppu, kynttilät ja tulitikut on hyvä pitää käden ulottuvilla samoin kuin kuivat polttopuut, jos talossa tulisija on. Kuivamuona ja villasukat ovat myös kovaa valuuttaa.

Jos kotona oleminen käy mahdottomaksi, pitää olla paikka, jonne siirtyä lämpimään. Ystävien ja sukulaisten kanssa kannattaa pysyä hyvissä väleissä, jotta hädän hetkellä on olemassa kortteeri, jossa majoittua.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi