Emolehmä Fariini nautiskelee Jukka Franssilan harjatessa sen turkkia.
lähiruoka, lihantuotanto (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Lähiliha myydään imagolla ja mielikuvilla

Sini Ovaskainen

Kylmäkoskella ylämaankarjaa kasvattava Jukka Franssila sanoo liha-alalla kaikkien olevan nyt peloissaan toimeentulonsa takia. Julkinen tuomio on annettu jo ennen oikeusistuinta, kun olohuoneisiin tuotiin videokuvaa sellaisesta aiheesta, johon ihmiset eivät ole tottuneet.

Ylämaankarja mielletään eettiseksi lihaksi, koska eläimet kasvavat laitumella ympäri vuoden. Vapaalla kasvatuksella on kääntöpuoli. Ylämaansonni ei ole tottunut ihmisten käsittelyyn eikä sisätiloihin. Monet teurastamot eivät tästä syystä ota ylämaankarjaa vastaan.

– On harras toiveeni, että laidunteurastus tulisi mahdolliseksi. Se olisi helpompaa, turvallisempaa ja eläimelle armeliaampaa.

Franssila sanoo, että tuotantoeläinten hyvinvointi ei ole mikään erillinen temppu. Ilman hyvinvointia ei tule lihaa eikä myytävää.

Lue lisää 19.11.2015 lehdestä.