pääkirjoitus, yhtenäiskoulun rakentaminen (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Harvinaista ja muistiin painuvaa herkkua

Minna Mäkelä

Urjalassa oli tiistaina tarjolla harvinaista herkkua, kun yhtenäiskoulun peruskivi muurattiin. Tilaisuus jäi varmasti mukana olleiden mieleen paitsi harvinaisuutensa, myös lämpimän ja välittömän tunnelmansa takia. Juhlahetkessä kaikilla oli pelkkää hyvää sanottavaa.

Kirkonkylän koulun oppilaat odottavat jo uutta koulua. Koululaisia kutkuttaa, että uuteen opinahjoon tulee hissi, vaikka ei sillä huvikseen saakaan ajella. Siitä on jo koulussa puhuttu.

Joku pohtii, pääseekö nykyisen koulun purkamista katsomaan, sillä se tuntuu tässä vaiheessa kaikkein jännittävimmiltä jutulta. Kolmas kysyy, mitä ne harjannostajaiset oikein ovat. Tuleeko taas uudet juhlat? Montako juhlaa oikein on luvassa?

Tärkeitä kysymyksiä kaikki. Lapset miettivät rakennustyömaan vieressä koulua käydessään yhtä ja toista ja kysymyksiin pitää vastata. Niin opettajien kuin vanhempien ja muiden aikuisten, jos heiltä kysytään.

Urjalassa on jo hyvän aikaa toiminut pedagoginen työryhmä, kotoisammin Peto, joka miettii myös kaikenlaisia kysymyksiä. Uusi koulu yhdistää lapset esikoululaisista lukiolaisiin ja etukäteen on muodostettava pelisäännöt, miten koulussa aikanaan toimitaan ja eletään, jotta jokainen tuntee olevansa siellä juuri oikeassa paikassa.

Vanhemmat ovat jo tuoneet julki hienoisen huolensa siitä, miten kaikki aikanaan sujuu. Vanhempien tehtävä on omalta osaltaan häivyttää lasten mahdollisia huolia juttelemalla niistä. Turhia peikkoja ei kannata piilotella nurkissa.

Kannattaa myös luottaa. Luottaa siihen, että koulujen henkilökunta tekee kaikkensa, että koulutyö lähtee aikanaan käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla ja myös jatkuu siten, kun vauhtiin päästään.
Uusi koulu on mahdollisuus lapsille ja nuorille, ja se on sitä myös kaikille koulussa työtä tekeville.

Kerrassaan mahtava juttu Urjalan kokoisessa pitäjässä. Hanke, josta kannattaa kertoa muillekin. Ja etenkin pitäjän ulkopuolella.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi