pääkirjoitus, veroprosentti (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Urjalalla nenä on pinnan yläpuolella

Minna Mäkelä

Vuoden lähestyessä loppuaan kunnat sorvaavat talousarvioita ensi vuodelle. Urjalassa eletään valoisaa aikaa, sillä mikäli suuria yllätyksiä ei lähinnä terveydenhuollon puolelta tule, pystyy kunta kattamaan alijäämänsä vielä tänä vuonna.

Toisin on naapurissa. Akaan taloustilanne on ollut vakava jo pitkään, mutta loppuvuotta kohden kaupungin tilanne on vain kärjistynyt, ja vielä hyvin nopeasti.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla kuluvan vuoden talousarvion toisen muutoksen pitkin hampain. Alijäämä kasvaa entisestään. Pelkästään vuoden toisen kolmanneksen aikana alijäämä on kasvanut 1,3 miljoonalla eurolla. Kasvatus- ja opetuspuolella menot ovat ylittyneet 700 000 eurolla ja vanhus- ja vammaispalveluiden menot melkein miljoonalla. Samaan aikaan terveydenhuollossa on kuitenkin pystytty säästämään 400 000 euroa.

Akaassa hyväksyttiin kesällä laaja säästökuuri, mutta mikään kuuri ei tuota tulosta, ellei tavoitteista pidetä kiinni ja säästöjä toteuteta. Säästöt tekevät kaikille kipeää, eikä niiden toteuttajille ole luvassa kuntalaisilta päänsilityksiä, mutta jos syöksy aiotaan pysäyttää, säästötoimet on toteutettava.

Kun Akaa sukeltaa syvälle, on Urjalalla nenä pinnan yläpuolella. Tuloveroprosenttia Urjalassa ei pystytä laskemaan, mutta yleistä kiinteistöveroprosenttia aiotaan ensi vuonna hieman pudottaa. Pudotus tarkoittaa 53 000 veroeuroa vähemmän kuin mitä nykytasolla saataisiin kasaan.

Vaikka ihmiset eivät todennäköisesti muuta asuinkuntaa veroprosentin takia, vaan muiden intressien, kuten työpaikan ja lasten turvallisen kasvuympäristön vuoksi, on veroprosentin laskulla ainakin psykologinen merkitys. Kunta laskee veroprosentteja tilanteen niin salliessa, eikä vain korota niitä korottamasta päästyään.

Päätös laskea veroprosenttia on kunnalta signaali siitä, että pitäjässä ollaan ajan tasalla, kuten ollaan päätöksenteossa oltu tähänkin saakka.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi