kotiseutuyhdistys (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Kotiseutuyhdistykselle on paikkansa

Minna Mäkelä

Urjalassa puhalletaan uutta henkeä pitkään hiljaiseloa viettäneeseen Urjala-Seuraan. Keski-ikäinen seura on ehtinyt uinua jo vuosia, mutta nyt sen viimeisimmän johtokunnan jäsenet ovat alkaneet taas toimia, ja luvassa on myöhemmin syksyllä yleinen kokous, johon jokainen kotiseutu-seurasta kiinnostunut voi osallistua.

Urjalassa tarvitaan toimiva kotiseutuyhdistys, joka elää tässä päivässä mennyttä unohtamatta. Pitäjällä on värikäs historia. Kotiseutuyhdistyksellä on tehtävänsä historiatiedon tallettamisessa ja siirtämisessä tuleville sukupolville, mutta 2010-luvulla yhdistys voi toimia voimakkaasti myös tässä ajassa kuntalaisia osaltaan yhdistävänä lenkkinä.

Kotiseutuyhdistys voi toimia yhteistyössä muiden tahojen, kuten kunnan, ja toisten yhdistysten kanssa. Kotiseutuyhdistys voi tulevaisuudessa olla vaikkapa se taho, joka järjestää yhdessä kunnan kanssa kaikille kuntalaisille – ikään katsomatta – suunnatun iloisen itsenäisyyspäiväjuhlan tai urjalalaiset kesäjuhlat. Kesäjuhlassa voisivat viettää aikaa ja nauttia ohjelmasta nekin ihmiset, jotka yhä vierastavat Urjalan kesän ykköstapahtumaa, Pentinkulman päiviä.

Kotiseutuyhdistys voi tuottaa pitäjään myös mielenkiintoisia luennoitsijoita, joiden aihepiirit koskettavat kuntalaisia yleisemminkin kuin johonkin tiettyyn, rajatumpaan asiaan vihkiytyneen yhdistyksen aiheet.

Kotiseutuyhdistyksen leiristä kuuluu jo ajatuksia matalasta osallistumiskynnyksestä, iloisesta meiningistä ja spontaaniudesta. Tätä kaikkea tarvitaan, jotta ihmiset saadaan liikkeelle olemaan yhdessä ja tutustumaan toisiinsa kylärajoista piittaamatta.

Urjalan kirkkain valtti kaikenlaisten tilaisuuksien järjestämisessä on reilun vuoden kuluttua kirkonkylässä avautuva yhtenäiskoulu, johon tulee monenlaisiin tarpeisiin soveltuvaa tilaa.
Yhtenäiskoulu on suunniteltu muuhunkin kuin koulukäyttöön, ja siitä toivottavasti tulee kaikkia kuntalaisia palveleva rakennus.

Kunnan uudesta ykköstilasta löytyy paikka varmasti myös kotiseutuyhdistyksen tarpeisiin.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanonmat.fi