lasitaide, Oiva Toikka (muokattu 7.12.2022) Urjalan Ylläpito

Oiva Toikka palkittiin elämäntyöstään

Muotoilija, lasitaiteilija Oiva Toikka, 84, on palkittu elämäntyöstään Muoto2015-gaalassa.

Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1950-luvulla keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli muotoilijana Arabiassa vuoteen 1959. Toikka aloitti Nuutajärven vakituisena suunnittelijana 1963 ja on siitä lähtien työskennellyt lasin parissa. Parhaiten Toikka tunnetaan Iittalalle suunnittelemistaan, käsityönä valmistetuista lasilinnuista. Moni Toikan 60- ja 70-luvun astiastoista on kokenut uuden tulemisen viime vuosina.

Raati perusteli elämäntyöstään palkitun Toikan olevan onnistunut esimerkki siitä, mistä moni suunnittelija vain uneksii: Toikka on tullut tunnetuksi niin uniikeista teoksistaan kuin koko kansalle tutuksi tulleista suosikeista.