Sanna Lehtosen ja Jari Salmelan lammastilalla Kehrolla on kaksi työkoiriksi koulutettua paimentajaa. Bordercollie Jakea innokkaampaa työntekijää saa etsiä.
harrastukset, lammas, työkoirat (muokattu 7.12.2022) Urjalan Ylläpito

Koira on aidosti hyödyllinen työntekijä

Sini Ovaskainen

Kun harrastukseen hurahtaa aivan täysin, se valtaa kaikki elämän osa-alueet. Näin on käynyt koiraharrastaja Sanna Lehtoselle, joka kokeili lampaiden paimennusta koiraa apuna käyttäen, innostui ja ryhtyi täyspäiväiseksi lampuriksi.

Vuosi sitten kesällä Sanna Lehtonen muutti miehensä Jari Salmelan ja pariskunnan kuuden koiran kanssa Lempäälästä Urjalan Kehrolle. Tilalla kasvatetaan suomenlampaita ja tarjotaan koirien paimennuskoulutusta.

Harrastuksena paimennus on kasvanut voimakkaasti, mutta Suomen lammas- ja karjatiloilla voisi Lehtosen mielestä työkoiria olla enemmänkin.

– Koirasta on oikeasti hyötyä. Monesti tiloille ostetaan valmiiksi koulutettuja koiria.

Lehtonen hyödyntää koiria lammastilan arkirutiineissa. Paimentava koira on avuksi siirrettäessä lampaita laitumelta toiselle, pidettäessä laumaa kasassa hoitotoimenpiteiden aikana ja erotellessa lampaita kahteen laumaan.

Lue lisää 3.9.2015 lehdestä.