pääkirjoitus, Vihdanheiton MM-kisat (muokattu 7.12.2022) Urjalan Ylläpito

MM-hypetystä Urjalaan

Sini Ovaskainen

Suomessa järjestetään jos jonkinmoista SM- ja MM-kilpailua joka kesä. Lajeista tunnetuimpia lienevät saappaanheitto ja eukonkanto, jotka ovat nousseet kaikkien tietoisuuteen ja saaneet maailmanlaajuistakin huomiota. Saappaanheiton maailmanmestaruus muuten ratkotaan tänä vuonna Italiassa.

Kuuluisuusasteikolla saappaanheiton ja eukonkannon rinnalle on noussut ilmakitaransoiton MM-kisa, jonka piti olla kertaluontoinen vitsi. Tänä vuonna ilmakitaransoiton maailmanmestaruuksista mitellään elokuun lopulla Oulussa 20. kertaa.

Viime viikonloppuna pidettiin Kemissä koiralle lässyttämisen MM-kisat. Kesäkuun alkupuolella Joensuussa ratkottiin tartsani-huudon ja Haapavedellä paskanluonnin maailmanmestaruudet. Tulevana viikonloppuna käydään sekä suopotkupallon MM-kisa Hyrynsalmella että mutafutiksen SM-kisa Utajärvellä.

Heittolajien kirjoa ovat laajentaneet muun muassa läppärinheiton EM-kilpailu, joka pidettiin tänä vuonna Nivalassa ihka ensimmäistä kertaa. Elokuussa Savonlinnassa pidettävään kännykänheiton MM-kisaan ehtii vielä ilmoittautua.

Tällaiset hullunkuriset maailmanmestaruuskilpailut tuovat paikkakunnalle, jos ei muuta, niin ainakin medianäkyvyyttä ja yleisöä. Siinä on paikka luoda hypetyksen kautta positiivista imagoa ja promota kotikylää, tehdä nimeä tutuksi.

Urjalallakin on omat MM-kilpailut. Juhannusaattona Hanhisuolla järjestettiin perinteiset vihdanheiton maailmanmestaruuskisat, joiden historia kattaa jo parisenkymmentä vuotta. Googlen hakutulokset osaavat kertoa, että vihdanheitolla on englantilainen kaksinkertainen maailmanmestari. Näin ollen MM-kilpailusta puhuminen on aivan perusteltua.

Juuri muuta tietoa kyseisestä tapahtumasta ei sitten löydykään. Pitkästä perinteestään huolimatta vihdanviskojaiset eivät ole kasvaneet laajaan tietoisuuteen tai median mielenkiinnon kohteeksi. Potentiaalia taatusti olisi, sopiihan vihta suomalaisen käteen yhtä luontevasti kuin Nokian kumisaapas jalkaan.

Vaikka ehdin jo mielessäni visioida Urjalalle uutta MM-kilpailua, esimerkiksi saippuakuplan puhalluksen MM-kisaa Nuutajärven lasikylään, ehdotan, että lähdetään luomaan hypeä vihdanheiton MM-kisojen ympärille ja nostetaan laji kuuluisuusasteikolla lähemmäs alussa mainitsemiani saappaanheittoa, eukonkantoa ja ilmakitaransoittoa.

Sini Ovaskainen
sini.ovaskainen@urjalansanomat.fi