kesä, pääkirjoitus (muokattu 7.12.2022) Urjalan Ylläpito

Kesä ilman ohjeita on kuin pihapiiri ilman emäntää

Minna Mäkelä

Mikäli uskoo niitä kaikkia sähköpostiviestejä ja niiden pohjalta tehtyjä satoja juttuja kesän vaaroista, uskoo, että kesä on jotain aivan kamalaa. Sillä siltähän kesä kuulostaa: mahdottoman vaaralliselta ajanjaksolta, jossa vain voimakkaimmat ja nokkelimmat voivat säilyä terveinä ja hengissä. Onnettomuudet väijyvät meitä kotona, matkalla, metsäretkellä, uimarannalla, saunassa ja maantiellä. Ainakin.

Rummutus näistä kauheuksista alkaa heti, kun lämpötila nousee päälle 15 asteen. Silloin Suomessa on jo melkein kesä, tosin kalsea sellainen, jolloin kaikki odottavat vain ja ainoastaan hellettä. Tässäkään ei ole mitään välimuotoa, sillä kesä on Suomessa joko kylmä tai helteinen. Ketä edes kiinnostaa pilvipouta ja 21 astetta.

Kun lämpötila kohoaa 25 asteen tuntumaan, on kaikilla jo ensimmäisen päivän päätteeksi niin tuskainen olo, että on ryhdyttävä torjumaan kuumuutta ja lämpöhalvausta. Ja odottamaan viileämpiä kelejä.

Meitä varotetaan kaikesta mahdollisesta itikoista ja punkeista aina lomamatkan aikana kotona pesuhuoneessa kuivuviin ja tukkeutuviin lattiakaivoihin. On myös syytä juoda riittävästi ja syödä hyvin, mutta ei kuitenkaan liikaa, sillä eihän se tavallisen veden juominenkaan ole suotavaa litratolkulla. Siihenkin voi kuulemma kuolla.

Jokaisesta tuutista tulevia ohjeita eivät tarvitse tavallisella maalaisjärjellä varustetut ihmiset, eivätkä niitä luultavasti lue ne, jotka ohjeita saattaisivat ehkä jopa tarvita.

Ohjeet ja evästykset tuntuvat olevan tarpeellisimpia niille, jotka niitä antavat. Kaikenlaiset asiantuntijat, joihin suomalaiset tuntuvat luottavan ihan vähäpätöisissäkin asioissa, sekä tietysti ne, jotka laativat noita hyvää tarkoittavia tiedotteita ja juttuja.

Kesästä ja lomanvietosta voi selvitä ihman ohjeita. Kuuntelee vain itseään, miettii tekemisiään sillä kuuluisalla maalaisjärjellä ja toimii sitten parhaaksi katsomallaan tavalla.

Ja jos joku asia on epäselvä, voi aina kysyä neuvoa. Jokaiseen pulmaan kun löytyy varmasti se oma asiantuntijansa. Parhaimmillaan sellainen on jopa lähipiirissä.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi